Menü

Igazi fenyő vagy műfenyő?

A fenyőfaállítás sok évre visszatekintő hagyomány, nemcsak nálunk, hanem a legtöbb (karácsonyt ünneplő) nemzetnél. Ám mostanában ehhez a szokáshoz számos kérdés is kapcsolódik.

A környezettudatosság, a praktikum és az anyagi helyzet is felülírhatja ugyanis a szokást, az esetleges tradíciókat ezzel kapcsolatban. Ha az ár az elsődleges szempontunk, akkor sem egyértelmű a választás. Ugyanis vannak nagyon jó árban lévő műfenyők, de ha igazán szépet, és a valódihoz megszólalásig hasonlót szeretnénk, akkor sokkal körültekintőbben kell választanunk. A dúsra kialakított levélzetű, viszonylag magas, sűrű, kemény műfenyők a legalkalmasabbak ilyen szempontból. Fontos az is, hogy a színe inkább sötét legyen, mint élénk. Némelyiket már direkt illatosra csinálják, de olyat is választhatunk, amely a havas erdő látványát idézi fel. Természetesen a nagyon jó minőségű műfenyők nem olcsók, viszont ezt az árat csak egyszer kell kifizetnünk, és utána évekig nem.

Persze ez az állítás csak akkor állja meg a helyét, ha tartósan ragaszkodunk a műfenyős elképzelésünkhöz. Ugyanis, ha nem így teszünk, és a következő évben már ismét igazi fenyőt szeretnénk, akkor sem anyagilag, sem a környezetre nézve nem hoztunk túl jó döntést.

A környezettudatosság talaján maradva, lássuk, melyikkel teszünk jobbat szeretett Földünknek. Nos, ehhez több tényező is hozzájárul. Egyrészt az, hogy hány évre tervezel. Másrészt az, hogy élő fából milyet szoktál vásárolni. A legjobb az, ha cserepes fenyőt veszel, amit földlabdával együtt árulnak. Lemosott gyökerű élő fát semmiképp ne vegyél. Ugyanis a fenyőnek nincs szerteágazó mellékgyökérzete, ezért gombafonalakkal él szimbiózisban. Ők veszik fel számára a megfelelő mennyiségű táplálékot, a fa pedig a hasznosított tápanyagokat visszajuttatja a gombáknak. Ha lemossák róla ezeket a fonalakat, a fa hamarosan elpusztul. A földlabdás fenyők megvásárlása ugyanakkor hasznos, hiszen azokat a fákat később kiültethetjük a természetbe. A kivágott fenyőkkel járó környezetkárosítás körülbelül ugyanakkora, mint a műfenyőnk előállításával járó. Viszont a műfenyőnket hosszú évekre vesszük. Ezért fontos a mérlegelés. Persze, a kivágott fa, amit megveszünk, direkt erre a célra lett ültetve. De így is hatalmas pazarlás ennyi egészséges fát elragadni a természettől.

Idén is kezdj el időben gondolkodni, még két van két heted! Ha minden lehetőséget számításba vettél, egészen biztosan jó döntést fogsz hozni a karácsonyfát illetően.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.