Menü

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

B-vitamin

A legfontosabb agyserkentőnk a B-vitamin az Omega- 3 mellett. Főleg, ha ezt a kettőt egyszerre visszük be, hiszen a hatásuk ekkor fokozódik. Már a hangulatingadozásoknál, a depressziónál is felfigyeltek arra, hogy ezzel a vitaminnal javítani lehet a páciensek állapotán, mivel fontos szerepe van az idegrendszer egészséges működésében. Ezen kívül rájöttek arra, hogy a hiánya nem csak kedélyromláshoz, hanem memóriazavarhoz is vezethet, így az egyik legfontosabb agykarbantartóként tartják számon. Mindegy, melyik típusát vesszük magunkhoz, a pozitív hatás mindegyiknél megfigyelhető: a B1-vitamin az emlékezetért, a B6 az általános szellemi frissességünkért, a B12 pedig az időskori elbutulás, valamint az Alzheimer-kór ellen véd. Érdekesség például, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak az idegsejteket pusztítja, hanem csökkenti a B1 és a B6-vitamin mennyiségét is, így ez gyakran memóriazavarokkal jár együtt. Magas B-vitamin tatalmú ételek: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hal, máj, sertéshús, tojás, szárnyasok, hüvelyesek

Flavonoid

Kutatások bebizonyították, hogy azok az idős emberek, akik sok flavonoidban gazdag ételeket fogyasztanak, szellemileg nem maradtak el a fiatalabbaktól. Megállapították, hogy ez az anyag értágító hatása miatt javítja a szövetek, sejtek oxigénellátását, így az agy vérellátása is lényegesen fokozódik. Emellett a javítják a szervezetben egy kináz nevű enzim termelődését, amelynek nagy szerepe van a tanulási folyamatokban, a memória működésében, valamint az általános gondolkodásban. Magas flavonoid tartalmú ételek: bogyós gyümölcsök (pl. ribizli), étcsokoládé, zöld tea, szója

Zöld színű zöldségek

A brokkoli, fejes saláta, cukkini, paraj és zöld színű társaik fogyasztása számos előnnyel jár, elsősorban a színüket adó klorofillnek köszönhetően, amely a szervezet egészére pozitívan hat, beleértve az agy működését is. Támogatja az agy véráramlását, kifinomult funkcióit, az idegrendszert, valamint segíti a koncentrációt.

Étcsokoládé

Flavonoidjai és egyéb antioxidánsai számos kedvező hatásuk mellett az agy vérkeringését is javítják, továbbá a benne található koffein is szerepet játszik a szellemi frissesség megőrzésében. Nem véletlen tehát, hogy vizsgaidőszakban hallgatók kedvenc „nasija”. Törekedjünk a minél jobb minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládék választására, és természetesen a mértéket megtartva.

Bogyós gyümölcsök

Legismertebbek az eper, málna, fekete és vörös áfonya, goji bogyó, szeder. Az antioxidánsban leggazdagabb ételek közé sorolhatók, továbbá magas C-vitamin tartalmának köszönhetik a memóriajavító tulajdonságukat.

Tökmag

Sokunk kedvence, a tökmag, amelynek hasznát vehetjük akkor is, amikor extra szellemi munka vár ránk. Magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nemcsak a szívünkre, de a memóriánkra is kitűnő hatással van. Sőt, segít megelőzni az elmebaj kialakulását. Ha lelkesen, vágunk bele az előttünk álló megmérettetéseknek, akkor a teljesítőképességünk is fokozódik és a siker sem fog elmaradni.

E-vitamin

Zsírban oldódó, az agy oxigénellátásához szükséges vitamin. Viszont a főzés és az élelmiszer-feldolgozás során a táplálékban lévő E-vitamin mennyisége csökkenhet. A feldolgozott gabona E-vitamin-tartalmának akár 80%-a is kárba mehet, és még a fagyasztás is tönkreteszi a ennek nagy részét. Az E-vitamin tocopherol nevű anyagokból épül fel, melyeket növények állítanak elő, és legtöbbször növényi olajakban találhatók meg. A búzacsíraolaj tartalmazza belőlük a legtöbbet. Ez az E-vitamin legegészségesebb forrása.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.