Menü

Okos holmik, jó vagy nem?

Jön a százezer forintos hihetetlen okos cipő. Olvasom ma reggel egy internetes portálon. Potom százezer forintért lehet majd megvásárolni és egy csomó információt, funkciót tud majd. De jó. Okos telefon. Okos mosógép. Okos takarítógép, robot porszívó, okos óra, okos személyi mérleg mindenféle kijelzővel, okos tablet, okos mérleg, intelligens lázmérő.

Okos telefonunk emlékeztet arra, hogy nem húztuk ki a vasalót, vagy, hogy munkahelyünkről elindítsunk egy mosást. Tudja a teendőinket, pittyeg, csipog, riaszt, ébreszt, figyelmeztet, jelez, zenél, kattog, füttyent. Mindent megjegyez helyettünk. Nem is kell gondolkodni.

Okos készülékünkről lecsekkolhatjuk ismerőseinket, nem is kell beszélgetni velük. Ha a chaten az integetésre megyek, az bőven elég, nem kell köszönni az utcán. Elég, ha lájkolom a képeit. Jaj, már okos tányér is van! Megmondja, mennyit kellene enni. De ha netán túlettük magunkat, akkor megkeressük az okos telefonon az okos alkalmazásokat és akár el is mehetünk futni az okos cipőnkben, hogy aztán megoszthassuk „fészen” és „instán”, hogy mindenki lássa, mert, hanem írom ki, nem is hiszik el, hogy edzettem. Okos pulzusmérő óra is kell hozzá és már indulhatunk is.

Nem is tudom régen enélkül, hogyan voltak képesek sportolni az emberek. Vagy élni. Van okos persely is, hogy megtanuljunk spórolni, igaz az árát is meg lehetne spórolni, ha egyszerűen átgondolnánk a kiadásainkat, s a bevételeinket, spórolási céljainkat. Okos tévé, okos lámpa, Tv-okosító adapter, okos eszközök az autónkban és még folytathatnám, s íme, pár okos-kütyü, ami újdonságként nemrég látott napvilágot:

Például fülünkre helyezett kütyü, mely figyeli, hogy evés közben hogyan rágunk. Fitness karperecek, számos funkcióval. Tányér nélküli okos-mikró, mely azonnali fagyasztásra is használható és egyéb olyan új okos mobiltelefonok, összecsukható kijelzővel és egyebekkel, melyeknek egyelőre a nevét sem értem.

Ezek mind nagyon trendi eszközök és biztos vagyok benne, hogy használatuk megkönnyíti a mindennapjainkat, sokkal kényelmesebbé, modernebbé teszi az életünket. Tök jó chatelni valakivel, nem kell odamenni hozzá és könnyű „barátokat” szerezni a közösségi oldalon, milyen egyszerű ismerkedés. Nagyon jó okos telefonokkal kommunikálni és hagyni, hogy más gondolkodjon helyettünk. A telefonunk már több, mint személyes tárgy, lassan a legjobb barátunkká válik. Szorongunk miatta. Ha lemerül vagy nincs nálunk és nem vagyunk online, attól félünk, lemaradunk egy csomó mindenről. Állandó inger-éhségben élünk.

A folyamatos telefonhasználat elsődleges jelei a baráti, családi kapcsolatok leépülése, az iskolai, munkahelyi teljesítményromlás. Telefonozó párok egymás mellett egy étteremben (csak nézzünk körül!), tabletező gyerekek, tanórán mobilozó diákok. Azonnal kérjük mindenhol a wifi-kódot. Online függőségben élünk.

Vitathatatlan a technikai fejlődés sok pozitívuma, csak az a baj, hogy közben elveszik sok más fontos érték az életünkből. Meggondolandó a mondás: „A mobil segít, ha távol vagyunk egymástól. De eltávolít, ha közel.”

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.