Menü

Néhány dolog, amit nem takarítunk eleget

Mivel én betegesen tisztaságmániás vagyok, persze, hogy felkaptam a fejem erre a témára. Gondoltál már arra, hányszor nyúlsz a távirányító után, milyen sokszor kapcsolod fel a lakásba belépve - még koszos kézzel – a villanyt? Mennyit tartod kezedben egész nap a mobiltelefonodat? Milyen sokszor vezetsz autót? Vajon mely tárgyainknak van a leggyakoribb tisztításra szüksége?

Úgy gondolom a legtöbben naponta gyors rendrakást, minimális takarítást végeznek, nagyon többre nem jut idő, azonban hétvégén letudjuk a nagytakarítást, letöröljük a polcokat, felmosunk, kitakarítjuk a vizesblokkokat és elvégzünk hasonló teendőket. Ki gondolná, hogy a leggyakoribb tisztításra mely használati tárgyainknak van szüksége.

Nos, sokkal ritkábban tisztítjuk, mint kellene kapásból (ahogy a gépelő ujjaimra nézek) a számítógép vagy laptop billentyűzetét, egeret, tabletet. A telefonunkat is ide sorolnám. Vagy épp a távirányítót. (Mondjuk azon csak a férjem kórokozói lehetnek, mert én még csak hozzá sem jutok sokszor) Gondoljunk csak bele, hányszor nyúlunk egy nap alatt a mobilunk után, vagy írunk valamit a laptopon. Rengeteg kórokozó kerül a kezünkről a gépekre és vissza, állítólag több a baktérium ezeken a kütyükön, mint a Wc ülőkén.

Elgondolkodtató az is, vajon elég tisztán tartjuk-e a hűtőszekrényünket. Én igyekszem gyakran áttörölni, de maradnak benne érintetlen sarkok, felületek, amin átlépek, amikor sietek a takarítással és persze általában sietek, hogy mielőbb végezzek vele. A hűtőben az élelmiszereinket, készételeinket tartjuk, különösen fontos benne a tisztaság és higiénia. Különösen, ha furcsa szagok áradnak belőle, mikor kinyitjuk az ajtaját. (amit szintén gyakran megfogunk)

S most jön az egyik fontos kategóriánk - nekünk nőknek- : smink- és szépségápolási eszközök. A szépségápoláshoz használt eszközöket rendszeresen mosni kell, mert az ecsetek és szivacsok beporosodnak és sokféle baktérium táptalaja lehet például egy nem kellően tisztított púderecset vagy naponta használt alapozó szivacs. A baktériumok bőrgyulladást, pattanást, fertőzést okozhatnak, figyeljünk a tisztán tartásukra. Szappanos, langyos vízzel szoktam átöblíteni őket.

Autónk kormánya is tele lehet kórokozókkal, baktériumokkal, gondoljunk csak bele, mikor törültük le, fertőtlenítettük át legutóbb! Pedig már mozdulat az egész! Célszerű nedves törlőkendőt tartani a kocsinkban és gyakrabban áttörölni az autókormányt, sebváltót, különben igazi baktériumtanya lakozik az autónkban.

Az ajtókilincsek és villanykapcsolók is megemlítendő kényes területek a baktériumok szempontjából. A leggyakrabban ezeket fogdossuk a nap folyamán, el lehet képzelni mennyi kórokozó leledzik rajtuk egész nap. Minden héten fertőtlenítsük legalább egyszer!

A fent említett tárgyainkat hetente mindenképp ajánlatos alaposan megtisztítani, azonban ne felejtsük el, hogy ha fertőző beteg van a családban, ezeket a takarítási teendőket naponta el kell végezni!

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.