Menü

A csapvíz egészségre gyakorolt hatásai

A hazai vezetékes víz minősége

Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik ásványvizekben, a mérhetetlenül alacsony volt a fogyasztása a rendszerváltást követő évekig, míg 1990-ben az egy főre jutó éves magyar sörfogyasztás 105,3 liter volt, addig ásványvízből a 4 litert sem érte el. Fogyasztásuk 25 év alatt a harmincszorosára, 126 literre nőtt, amivel utolértük az uniós átlagot. Számos feltételnek kell megfelelnie ahhoz egy víznek, hogy ásványvíznek nevezhessük. A legfontosabb a tisztaságuk, ami azt jelenti, hogy mindenféle szennyeződésektől védett vízadó rétegből származnak. Szerencsére a közegészségügyileg nem megfelelő ivóvízzel rendelkező települések száma 1995-től 2011-ig 78-ról 11-re csökkent.

Arzén tartalma

A magyarországi vezetékes vízzel kapcsolatban legtöbbször az arzéntartalom merül fel kritikaként. Hazánkban az ivóvizek arzénterhelése EU-szabvány alapján legfeljebb 10 mikrogramm/litert érheti el. Nyugat-Európában azonban becslések szerint fejenként napi 80 mikrogramm arzén kerül az emberi szervezetbe a tengerihal-fogyasztásból kifolyólag. Vagyis azokon a hazai településeken, ahol a vezetékes víz arzénterhelése nem felel meg az uniós szabványoknak, még nem iszol egészségre ártalmas vizet. Bizonyos kutatások szerint az ivóvízben található, határérték feletti arzénszennyezettség növeli a bőr- és tüdőrák, nagyobb koncentráció esetén pedig ezeken felül a hólyag- és veserák kialakulásának kockázatát.

Gyógyszermaradványok

Hazánkban a csapvíz mintegy 50%-át a mélyebb rétegekből nyerik, ahol jóval kisebb az esély a szennyezésre. A magyarországi ivóvizekből mindössze nanogrammos mennyiségben mutathatóak ki gyógyszermaradványok, vagyis a gyógyszerhatás eléréséhez százezermillió liter vizet kellene meginni körülbelül.

A víztisztító berendezések

Napjainkban sokan alkalmazzák, viszont nem jelentenek tökéletes megoldást a vízkérdésre. Ezek a készülékek ugyanis nemcsak az esetleges szennyeződéseket, hanem a hasznos ásványi anyagokat és nyomelemeket is kiszűrik. Vagyis ha kizárólag szűrt vizet iszol, akár hiánybetegségek kialakulásával is számolhatsz. A legszerencsésebb tehát, ha ásványvizet és vezetékes vizet is fogyasztasz. Fontosnak, hogy a magyar étkezési szokások (kevés tej és tejtermék fogyasztása) miatt, és különösen a hőség idején fellépő fokozott folyadék és ásványianyag-vesztés miatt a szinte ásványianyag-mentes víz fogyasztása kerülendő. Az ásványi anyagok bevitelére a gyümölcs- és zöldséglevek is megfelelőek, melyek nem csak pótolják a szervezet ásványianyag-veszteségét, hanem szomjunkat is oltják. A felbontott palackos vizet ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig.

Csapvíz kontra Ásványvíz

Az olyan forrásvizet, amelynek összetétele a környező talajvíztől eltér, oldott anyagtartalma az 1000 mg/l-t meghaladja, s különösen valamilyen jellegzetes vegyületet szokatlanul nagy mennyiségben tartalmaz, vagy magasabb hőmérsékletű: ásványvíznek hívjuk.

a szervezet számára megfelelő arányban tartalmazza az ásványi anyagokat

minősége megfelel a 201/2001-es Kormányrendeletben előírtaknak az ivóvíz minőségére vonatkozó határértékek szerepelnek

ez a víz az ivóvízhálózaton keresztül érkezik meg az otthonunkba, így a szállítás, tárolás nehézségeit elkerüljük

nincs üres palack, így környezettudatosabb

mindezekből következik az árbeli különbség, az ásványvíz ára kb. 50 Ft/l –nál kezdődik ezzel szemben az ivóvíz ára 0,30 Ft/l, azaz 1 l ásványvíz árán 150 liter csapi ivóvizet ihatunk.

Tehát ne keseredjünk el, ha elfogy otthon a palackozott vizünk. A tömérdek feldolgozott élelmiszer és tartósítószer mellett a csapvíz fogyasztása a legkisebb problémát jelenthet.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.