Menü

Egyetem helyett – mi lesz veled a középiskola után?

Szeretünk előrelátóak lenni. Ha van egy szilárd elképzelésünk valamiről, az megnyugtat minket. Főleg azért, mert az sok fejtöréstől és bizonytalanságtól ment meg. De mi van, ha most, ahogy az egyetemi jelentkezés beadása itt van a küszöbön, és szinte egy napon belül el kell készülnünk vele, semmi sem jut az eszünkbe, ahová jó szívvel jelentkeznénk? Mi van, ha csak muszájból mennénk egyetemre, és talán valami haszontalan dologra fecsérelnénk el három évet az életünkből, vagy talán többet is? Vagy mi van, ha elmaradtunk a felkészüléssel, és ahová menni szeretnénk, nem elérhető a számunkra?

Többféle lehetőséged is van. Különböző ösztöndíjak szólnak azok számára, akik egy évet önkéntes munkával szeretnének eltölteni külföldön. Erről érdemes tájékozódni, hiszen több egyház és diákszövetség is szervez ilyen utakat, ahol szállást adnak, teljes ellátást és némi költőpénzt a munkádért cserébe. Te pedig külföldiekkel találkozhatsz, megismerhetsz más kultúrákat, barátokat és élményeket szerezhetsz. Ez általában egy évet vesz igénybe, amely alatt elmélyülhetsz a tanulásban is, új érettségiket tehetsz és felvételizhetsz oda, ahová szeretnél. Ha kalandvágyó vagy, ezt a lehetőséget ne szalaszd el semmiképpen.

Ha vonz a munka világa, akkor nézz körül, hogy a te tudásoddal és képesítéseddel milyen munkákat vállalhatsz el. Ez tőkét ad neked későbbre, ha esetleg mégis visszaülnél az iskolapadba. Ráadásul tapasztalatot ad az élethez, és viszonylag nagyobb szabadságot, így előbb-utóbb önálló háztartást is vezethetsz, és elkezdheted a saját életedet.

Ha pedig mégis inkább tanulnál, de nem szeretnél egyetemre vagy főiskolára járni, akkor nézd meg, milyen OKJ-s vagy felsőfokú szakképzéseket találhatsz a környezetedben. Ehhez nem muszáj a drága fizetős iskolákat választanod, egy OKJ-s szakma elsajátítása általában maximum két év, amit ingyenesen is megkaphatsz a közeledben található szakközépiskolákban. Ez főleg azokra a szakokra érvényes, amelyek közkedveltebbek, mint például a fodrász, vendéglátós, szakács, kőműves, rendszergazda. De a lehető legtöbb helyen nézz utána, mert sok iskola listája ennél jóval bővebb, megtalálhatod a számodra megfelelőt. Ezek a képzések ugyanúgy gyakorlatot és végzettséget adnak, és ha később mégis szeretnél felvételizni a felsőoktatásba, akkor még plusz pontokat is kaphatsz értük.

Ne csüggedj el, ha nem jönnek össze az egyetemmel kapcsolatos terveid, vagy esetleg nincsenek is! Az élet számos lehetőséget tartogat a számodra, amelyeket ha alaposan számba veszel, akkor több élményben lesz részed, mint gondolnád.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.