Menü

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Egy kutatásban be is bizonyították a véradás pozitív hatását, ugyanis azoknál a 43-61 éveseknél, akik félévente adnak vért, jelentős mértékbe, 88 százalékkal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata. Mindenképp előnyös viszont a donor számára, hogy a szűrővizsgálatok által kimutathatók egyes betegségek, amelyek kezelése így még korai szakaszban megelőzhetőek. A hepatitis B-, hepatitis C-, szifilisz- és HIV-teszt elvégzése a kötelező. Ha bármilyen eltérést találnak, akkor nem lesz vérkészítmény a levett vérből, így a vért kapó személy esetében kizárható minden ilyen jellegű megbetegedés veszélye.

Férfiak esetében évente öt, míg nők esetében évente három vérvétel engedélyezett. A két vérvétel között pedig legalább 56 napnak kell eltelnie. Fontos, hogy véradás előtt megfelelő mennyiségű folyadékot fogyassz, emellett ügyelj arra, hogy ne éhgyomorral érkezz az intézetbe. Bár a plazmaadás könnyen szerzett pénznek tűnik, valójában nem az. Több donor is fáradékonyságról számol be a beavatkozás után. Ráadásul nem is mindenkinek áll nyitva a lehetőség. Plazmát egészséges, 18 és 60 év közötti felnőttek adhatnak, akiknek testsúlya több mint 52 kiló, de kevesebb, mint 130.

Ingyenes egészségügyi ellenőrzés

Ez egy igazán “önző” indoknak tűnik, pedig csak egy hasznos velejárója a véradásnak. Az adományozót ugyanis a véradás előtt teljesen ingyenesen kivizsgálják egészségügyi szempontok alapján. Mindez elősegítheti egyes betegségek diagnosztizálását a korai stádiumban, mielőtt még azok fellángolnának.

Csökken a rák kockázata

A felesleges vas a szervezetben a rák kockázatának növekedésével jár együtt A túl sok vas ugyanis megnöveli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben, ami pedig különböző daganatok megjelenéséhez vezethet. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen vért adtak, alacsonyabb a rák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem.

Kalóriaégetés

Egy egyszeri véradás segít Önnek akár 600 Kcal-t is elégetni. Nagyon fontos, hogy utána sok folyadékot kell inni. Ha valaki nem szeretne fogyni, akkor többet kell ennie azon a napon. A véradást, azonban butaság fogyási célból alkalmazni, viszont érdekesség információ lehet.

A véradás pontos feltételei összegezve

egészséges szervezet

legyen nálad, személyi igazolvány, lakcímkártya és a TAJ kártya, vagy ismerd a TAJ számodat

testsúlyod legyen 52 kg feletti

18 elmúltál

Ha tetoválásod, vagy testékszered van, az sem baj, ha már legalább fél éve viseled őket. A helyi vérellátóban történő jelentkezés után, ki kell töltened egy nyomtatványt, majd orvosi vizsgálaton kell részt venned, ahol ellenőrzik többek között a testsúlyod, vérnyomásod és a vércsoportodat is megtudhatod, ha eddig nem ismerted volna.

Tévhitek

Vegetáriánusok nem adhatnak vért: Sokan úgy hiszik, hogy a vegetáriánusok nem adhatnak vért, kevés vas van a vérükben, így jobban megviseli őket a vérvesztés. A vasat szervezetük pótolja a raktárakból, kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend mellett pedig nagyjából egy hónappal a véradás után ismét rendeződik a vér vastartalma, és nyoma sem lesz semminek.

Sok időbe telik: Maga a vérvétel jellemzően csak 5-10 percig tart, vizsgálatokkal együtt körülbelül másfél óra.

A véradás során 450 ml vért vesznek le, plusz 3 kémcsőnyit, a vizsgálatokhoz. Ezt követően érdemes pár percet pihenned, majd pótolni a folyadékot. Ajánlatos előtte rendesen enni és inni, a rosszullétek elkerülése végett!

Szerző: Udvari Fanni

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.

Egyszerű házi módszerek töredezett hajra

A töredezett hajvégektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen sajnos csak az olló segíthet eltüntetni őket. Vannak pakolások is, amelyek sokat segíthetnek a haj állapotán, s képesek megállítani a további károsodást.