Menü

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged, a Dél-Alföldi régió egyértelmű központja minden szempontból. Még a borok szerelmeseinek sem kell messzire mennie egy jó buliért. Minden évben, idén már 25. alkalommal, megrendezik a Szegedi Borfesztivált és Szeged Napja Ünnepségsorozatot. Mint mindig rengeteg helyi és külföldi látogató várható a város szívében felállított bódékhoz. Külön piros pont, hogy idén is Szeged testvérvárosai külön standdal képviselik magukat. Az ünnepség sorozat részei a következők: borfesztivál, hídi vásár, Dóm téri kavalkád és sárkányhajó verseny/viadal. A számok nyelvére lefordítva, május 17-től (péntektől) 26-ig, tehát 10 napig, 10 helyszín, 160 borász, 200 kézműves és 250 különböző program várja a kedves érdeklődőket.

Lesz minden mi szem-szájnak ingere a Gasztroudvarban és a borfesztivál elnevezés ellenére minden fajta ital megtalálható lesz a Széchenyi téren. A grandiózus koncertek árnyékában (Quimby, Geszti Péter) olyan érdekességek is lesznek, mint az eredetileg szegedi banda, a Honeybeast szimfonikus koncertje. A részletes program elérhető a http://szegediborfesztival.hu honlapon. Ami minden évben elmondható az most is borítékolható jelesül, hogy ez a magyar viszonylatban középváros nagyon megtelik erre a 10 napra és ha az időjárás is kegyeibe fogadja a kilátogatókat, akkor minden adott a nagy baráti beszélgetésekhez és az önfeledt mulatozáshoz. Az újabb felejthetetlen élményekért tehát megéri majd újra felfedezni a 'napfény városát' legalább erre a kiemelt 10 napra. Kicsit vigyázni kell majd az árakkal, de jó szervezéssel minden áthidalható. Inkább a többől keveset elvet javaslom. Vannak is erre szakosodott profik az ismerőseim közt, akik centenként (értsd pár cl/bor) kóstolják végig a fesztivál. A "magyar világ" legnagyobb bormustráján, tehát a legbarátságosabb fesztivál közönség, általában napfény, sok borértő és gyönyörű lányok várják a kilátogatókat. Kalandra fel!

Együtt hagyjuk abba

2010 nagy sikere volt a galloknál a Fehér kis zsebkendők (magyar címe: Apró kis hazugságok), ami egy emberi dráma a középosztálybeli párizsiak mindennapi dilemmáiról, problémáiról. A folytatás részben megugorja a lécet és némi üresjáratai ellenére megajándékoz minket egy-két színész jutalomjátékkal.

Teljes élet a futball erejével

Tarolt a magyar kispályás focicsapat a mentális betegségekkel küzdők nemzetközi tornáin. A Dinamo Hungary együttese a futball szeretete mellett többről is szól: a sporton, a közösségen, az élményeken és a sikereken keresztül járulnak hozzá a szkizofréniával élők állapotának javításához. A csapat legutóbb egy olaszországi tornán járt.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Táborozás felnőttként

Nem, a tábor nem csupán egy olyan hely, ahová óvodás vagy iskolás gyermekünket küldjük, míg mi a végeláthatatlan munkával küzdünk a nyári időszakban. Táborba az ifjúság is járhat, akik közösségben akarják tölteni az idejük egy részét, és ugyanúgy felnőttek is, akik új élményekkel akarnak gazdagodni.

Nyári kalandok

Rengeteg regény, film és sorozat épül arra az elterjedt gondolatra, hogy nyáron az embernek esélye van másfajta életet élni, új dolgokat kipróbálni, kalandokba belevetni magát. De van-e a nyári kalandok mögött valami tartalom?