Menü

Magabiztosság csak úgy, magadtól

Még a legmagabiztosabb, legpozitívabb önértékelésű emberek is elbizonytalanodnak néha, amikor nehéz helyzetbe kerülnek. Nem könnyű a mai világban határozottnak mutatkozni a külvilág felé. Pedig a legtöbb helyzetben erre van szükség: a munkánk során, a döntési helyzetekben, vagy akár egy szimpla szállásfoglalás esetében. Azok az emberek, akik könnyen állnak mások elé és stabilnak mutatkoznak, általában sikeresebbek, és többen néznek fel rájuk. Ez pedig, mondanom sem kell, még tovább növeli magabiztosságukat. De mit tegyünk, ha bennünk nincs meg ez a karizma?

Szerencsére ez olyan tulajdonság, ami önállóan is fejleszthető, kialakítható, bár tény, hogy nem a semmiből. Mindenképpen kell egy minimális önbizalom, amely úgy általában cselekvésre késztet bennünket. Hiszen csak így kezdhetjük el a gyakorlatban is alkalmazni azt, amit elméletben kitalálunk ennek a problémának az orvoslására.

Hogyan erősíthetjük meg magabiztosságunkat? Nos, ha már felismerjük, hogy fejlődésre szorul, elkezdhetjük magunkban összegyűjteni azokat a helyzeteket, melyekben szilárdan ki kell állnunk. Ilyen például egy vizsga, állásinterjú, találkozó egy ügyféllel, telefonhívások akár munka, akár személyes ügyben. Ezekben az esetekben mindig megpróbálkozhatunk azzal, hogy előre eltervezzük nagyjából a mondandónkat, belekalkulálva, hogy bármilyen váratlan helyzet kialakulása esetén is meg kell szólalnunk. Ha nagy vonalakban tudjuk, mit szeretnénk mondani, határozottabbnak tűnhetünk annak előadásakor, ezáltal mutatva a környezetünknek magabiztosságunkat. Ha a körülöttünk lévők erre pozitívan reagálnak, a viselkedés könnyebben bevésődik a tudatunkba, így legközelebb könnyű lesz magabiztosan viselkednünk.

Mi van még hatással a kiállásunkra? Egyrészt, az öltözködés. Olyan ruhát viseljünk, amely szerintünk a legjobban áll rajtunk. Ugyanis, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, sokkal biztonságosabban mozgunk azokon a terepeken, ahol megpróbáltatások érnek minket. Ez a hajviseletre, a nők esetén a sminkre fokozottan vonatkozik. Ha az önmagunk számára legtökéletesebb külsőt öltjük fel, teljesen mindegy a körülöttünk álló emberek ízlése: nem a ruha/cipő/haj fogja meggyőzni őket, hanem a viselője, aki megnövekvő önbizalmának köszönhetően sokkal több pozitivitást sugároz magából.

Erősítsük meg magunkban, hogy miben vagyunk jók, és élezzük ki a helyzeteket ezekre az adottságokra! Például, ha valaki kedves és mosolygós tud lenni idegen emberekkel is, az jó, ha egy szimpla rendelésnél is kamatoztatja ezt. Sokkal természetesebbé fog válni ez a viselkedés, úgy is mondhatjuk, hogy ez lesz a megszokott. Így minden helyzetben sokkal könnyebb lesz magabiztosan viselkedni.

A magabiztosság egy bizonyos fokig tehát tanulható, fejleszthető, de nem a semmiből gerjeszthető. Ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk változtatni, kérjük szakember segítségét.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.