Menü

Mit jelent az egészség?

Egészséges életmód, életmódváltás, egészség, vitalitás, fittség, edzettség, reformélelmiszerek, diéta…stb. Elcsépelt szavak és kifejezések. De valójában mi is az az egészség és honnan tudom, hogy én egészséges vagyok?

Nem a betegség hiánya jelenti az egészséget. Az egészség egyfajta testi, lelki egyensúly, egy egészségtudatos magatartással szerzett komfortérzet, tudatos táplálkozás és mozgás, lelki nevelés, családi élet, kiegyensúlyozott párkapcsolat, harmónia és még sorolhatnánk. Az egészség nem azt az egy almát jelenti, amit megettem ma, s nem is a húsz perc kocogást, hanem egy mindent átfogó egységet, hozzáállást, életstílust. Ennek az állapotnak a fenntartása nagyon nehéz és sokrétű. Folyamatos odafigyelést igényel és a romló környezeti feltételekkel vívott harcot. Ezek után, akkor mi egészségesek vagyunk?

Tévedés azt hinni, hogy ha épp nem fáj semmim és nincs semmi bajom, akkor egészséges is vagyok. Nem ilyen egyszerű! Sokan az egészség fogalmára úgy gondolnak, mint a betegség ellentétére. Tehát, akkor vagyok egészséges, ha nem vagyok beteg – ez viszont ilyen formában kicsit távol áll az igazságtól. Régóta hiszek a pszichoszomatikus jelenségben. A testi, lelki és szociális tényezők egyensúlyban vannak. Ha valamelyik szegmens sérül, az a másik kettőre is hatást fog gyakorolni. Ha valakinek rossz a házassága, s válásra kerül a sor, anyagi gondjai lesznek, majd stresszes lesz, szorong, depresszióba esik, melyből szenvedélybetegségekbe menekül és függőségei miatt a munkáját is elveszítheti, alultáplált lesz, és hamar kialakulnak a betegségek. Önhibájából vagy önhibáján kívül egyre lejjebb csúszik.

Tehát az egészségünk nem egy állandó dolog, amit két vitaminnal beveszek reggel, vagy letudom este a szobabiciklin. Az egészség nem egy stabil állapot. Az életmódunk nagyban befolyásolja, sokkal nagyobb arányban számít, mint a genetika, vagy a betegségekre való hajlam, esetleg a romló környezeti tényezők. Az egészség fenntartása csakis tudatos és odafigyelő magatartással lehetséges. Egészen pontosan a következő összetevőkre fontos figyelnünk, ha egészségesek szeretnénk lenni:

Mozogjunk eleget, heti 3-4 alkalommal tegyük ki magunkat valami számunkra megfelelő fizikai terhelésnek, testmozgásnak.
Táplálkozzunk egészségesen, ne csapódjunk divatdiétákhoz, szélsőséges étrendekhez, ne folytassunk egyoldalú étkezéseket.
Figyeljünk a személyi higiénére! A mindennapos megfelelő tisztálkodásra, szájápolásra, fogaink egészségére, épségére.
Nem fér bele a dohányzás, eddig sem és ezután sem lesz helye az egészséges életmódban, ahogy a mértéktelen alkoholfogyasztás sem, a drogokról pedig nem is beszélve. Kerülni kell minden ilyesmit, függőséget okoz, ártalmas.
Kiegyensúlyozott párkapcsolat. Ebbe sok minden tartozik, a családi élettől az intimitásig, a magánéleti háttér nagyon meghatározó.
Hatékony stressz kezelés. Amennyire csak lehetséges a mai világban. Biztos, hogy ami miatt ma annyit idegeskedtünk, számítani fog egy hét, vagy egy hónap múlva? Megéri, hogy megbetegedjünk?
Szűrővizsgálatokon való részvétel. Pár percet vesz igénybe, mégis hónapokig halogatjuk, vagy el sem megyünk. Miért? Mi lesz, ha túl későn derül ki egy betegség? Akkor majd azt gondoljuk, bárcsak elmentem volna akkor kivizsgáltatni magam, vagy elküldtem volna a páromat, szüleimet, amikor lehetett volna! Most van az az akkor.
S végül a környezetvédelem: az életmódunk múlik rajta, a romló környezeti tényezők ellen mindenkinek tennie kell. Óvjuk környezetünk!

Kerüljük el az életmódhibákat, a túlzott költekezést, a túlevést, az élvezeti cikkek habzsolását, a napi 6 kávét és energiaitalt, az órákig tartó internetezést és tévénézést, a mindennapi – egyébként teljesen felesleges – idegeskedést. Az egészségünk rendkívül sok dolgon múlik, és senki nem figyel rá oda helyettünk. Csak mi magunk vigyázhatunk magunkra.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.