Menü

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok mögé nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. A felsorolásom szubjektív és semmilyen szinten nem teljes. Lehet, hogy pár étel nem csupán (echte) francia, de főképp frankofón országokban (pl. Belgium, Franciaország, Algéria, Marokkó) nagy sikert ért el. Jöjjön hát az egyéni gyűjtésem:

Békacomb

A legtöbb fogyasztója szerint sok hűhó semmiért. Azonban megér egy próbát a leginkább csirkére hajazó étel, amely ha máshol nem is a mirelit pultoknál közepes vagy ép magas áron megtalálhattunk.

Ló steak

Sokan akik nem utaztak még a hexagonban nem is sejtik, hogy mekkora steak kultúrával bírnak a franciák is. Ráadásul kifejezetten véresen egyszerűen oldják meg a főzést is. A kínálatból kiemelkedik a ló steak, amely minden valamire való húspult/húshűtő része. Az íze nagyon rágós, ha nem gondolunk bele mit eszünk végül is kezelhető.

Boudain blanc de Rethel

Sertéshúsból készült, tojásos fehér kolbász. Ehhez nem is tennék hozzá semmit. Eközben nekem nem akarták elhinni, hogy a hurka létezik. Érdekes.

Csiga

Eléggé közismert a csigák fogyasztásának kultusza a galloknál. Hazudik, aki azt mondja erre születni kell, mert a nagyobb fajta csigák ize egész jó. A drága finomság is megér egy misét.

Mustáros nyúl

Ez a burgundiai étel persze már ismerős lehet. De azért azt az általános sokkot nehéz leírni, mint mikor leesik egy magyarnak, hogy a hentes pultban relaxáló lenyúzott valami egy egész nyúl, amely a sorsára vár.

Sült camembert sajt

A kint filléres árúnak számító sajtok remek példái arra, hogy a gallok élni bizonyos szempontból nagyon tudnak. Ez minden formájában isteni, de a sütőben felturbózott camembert gondolata egyszerűen mennyei.

Francia hagymaleves

Mi is ismerjük, de kevés ennél franciásabb levest tudnánk megadni. Összetett ízvilág jellemzi. Tegyünk bátran vele egy próbát, az se baj ha egy baguettetel fogyasztjuk.

Sajtszuflé

Az egyik legjobb dolog ami a sajttal történhet.

Quiche lorraine

Tejszínes sós pite mindenféle földi jóval. Ismeretségemben kérdezve joggal állíthatom, hogy nagyon könnyű elkészíteni és finom, laza kaja. Olyan kis franciás.

Soupe au pistou

Az olasz konyhából is ismert pesztós leves. Kissé furcsa elsőre, de ugye elsőre meg igazi kíváncsiskodó gurmand nem ítél.

Ratatouille

Habár az ilyen című Pixar rajzfilmet simán lelecsózták, itt ennél jóval többről van szó. Padlizsán, foghagyma, cukkini, olívaolaj, petrezselyem a plusz a mi szeretett szent lecsónkhoz képest (mínusz a szalonna).

Bouillabaisse

Gazdag, sáfrányos halleves, sok kagylóval, rákkal, sokféle hallal. Sok nagyobb bevásárlóközpontban árulják készen, csak a mikróba kell betenni. Főleg a déli Provenceból ismert. Marseille pedig kifejezetten a fellegvára ennek a remek fogásnak. Isteni. Érdekesség, hogy nálunk is a sáfránnyal főztek szinte mindig, míg meg nem jött a kulináris nemzeti identitásuk mostani bástyája a paprika a tengerentúlról.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.