Menü

Kezdd az új tanévet egészségesen!

A szeptember a lehetőségek széles tárházával köszönt minket. Hamarabb sötétedik, kellemesebbé válik a nappali hőmérséklet, többféle gyümölcs kerül a zöldséges üzletek ládáiba, és számos program elkezdődik vagy újrakezdődik. Emiatt az életünk is egyre inkább felpezsdül. Érdemes ilyenkor első számú célnak tekinteni az egészségi állapotunk rendbe tételét. Egyrészt azért, mert a nyár mindig az ellazulás és az ellustulás időszaka, amikor több mindent megengedünk magunknak. Másrészt azért, mert közeleg az ősz és a tél, amelyre érdemes felkészülni, és erősebb immunrendszerrel szembe nézni vele.

Kezdjük a listát a nap kezdetén: reggelizz! Ha esetleg most felhördülnél, hogy „én nyáron is reggelizni szoktam”, akkor kérdezd meg magadtól, hogy vajon helyesen-e? Időben hozzákezdesz? Ülve eszel? Valamennyi szénhidrátot, zsiradékot és fehérjét is tartalmaz az étrended? Fogyasztasz rostban gazdag termékeket reggelire? Ha mindenre igen a válasz, akkor gratulálok, figyelsz az étkezésedre, és ezt az új tanévben is megőrizheted. Ha viszont nem így teszel, akkor itt az új feladat szeptembertől.

És hogyan folytatod a napodat? Autóban, buszon, gép mellett ülve töltöd? Csak a jegyzeteid fölött görnyedsz? Nem érdemes. Még az elején hozzá kell szoktatni a testedet a sporthoz, méghozzá rendszeresen, napi szinten. Minden nap vigyél egy kis mozgást az életedbe, például tegyél egy nagy sétát, a bevásárlást intézd biciklin, vagy fuss egyet esténként. Így, ha nincs is időd nagyobb edzéseket beiktatni, mégis az életed része lesz a mozgás.

Na és az alvással mi a helyzet? Eleget aludtál? Túl sokat? Túl keveset? Rendszertelen volt a pihenésed? Szinte biztos vagyok benne, hogy nyáron nehéz megtartani a napirendednek megfelelő 8 óra alvást a megfelelő időben. De szeptemberben több dolog is ösztönözni fog rá. Az egyik az, hogy már a kora esti órákra el fogsz fáradni. A másik pedig az, hogy valószínűleg korábban is kell majd felkelned. De ez nem probléma, sőt, az egészségednek csak jót tesz. Egyszerű a szabály: feküdj időben, kelj időben! Ha ezt betartod, két-három hét alatt visszaállhat a bioritmusod a megszokottra, és sokkal kipihentebbnek fogod érezni magad.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.