Menü

Apró dolgok a fiatalság megőrzése érdekében

1. Ügyelj az adagokra

A súlykontroll kulcsa az, hogy tud, mennyi adat elég, hogy ne edd túl magad. Jó trükk lehet, ha mindent előre kiporciózol.

Vegyél egy kicsi tányért és pakold tele alacsony kalóriatartalmú zöldségekkel, így már kevesebb hely marad a húsféléknek és a szénhidrátoknak.

2. Nem minden zsírt kell kizárni

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben a gyulladásokat és védenek a szív-és érrendszeri betegségektől. Az omega-6 zsírsavakat viszont jobb elkerülni. Ezek a zsírban sült ételekben, a készen vásárolt szószokban, az édességekben és a finomlisztből készült termékekben találhatóak. Helyettesítsd inkább olajos halakkal, diófélékkel, vagy omega-3 zsírral dúsított tojással.

3. Kerüld el a hátfájást

Ellenőrizted már valaha, hogy milyen pozícióban ülsz a széken? Ha túlságosan hátratolod a fenekedet, akkor biztosan megterheled a gerincoszlopodat. Igyekezz behúzni a hasadat, ezzel egyenesebb lesz a hátad. A vállaidat engedd le és gépelés közben is ügyelj arra, hogy ne feszüljenek meg túlságosan az izmaid.

Ha számítógépes munkát végzel, akkor óránként legalább egyszer állj fel és sétálj 5-10 percet. Ezzel nemcsak átmozgatod magad, hanem szellemileg is kikapcsolódsz.

4.Figyeld a vérnyomásodat!

A magas vérnyomás több problémát okoz, mint az alacsony. Ez főként azért lehet, mert eleve sokkal többen szenvednek a magas vérnyomástól, mint az alacsonytól. Amikor élelmiszert vásárolsz, olvasd el a készételeken található leírásokat, összetevőket. Kerüld el azokat az ételeket, melyek 100 grammja több mint 1.25 gramm sót tartalmaz. Ezzel elkerülheted, hogy túllépd az ajánlott maximum napi 6 grammot.

5.Teaidő

A tea szintén remek a szívbetegségek és a rák megelőzésében is. Napi három-négy csésze fekete tea védi a fogakat és erősíti a csontokat. A titok abban rejlik, hogy egy olyan komplex antioxidáns vegyületet tartalmaz, mely szinte az egész szervezetre jótékonyan hat. De éppen így a zöld vagy a fehér tea is segít megelőzni a sejtek károsodását.

Felejtsd el a szénsavas üdítőket, még a diétás kólát is. A szénsav roncsolja a fogakat és a nem tartalmaz semmilyen hasznos tápanyagot sem.

6.A fogak védelmében

Használj elektromos fogkefét, melynek forgó és rezgő feje van. Kutatások szerint 15 százalékkal jobban tisztítja a fogakat, mint a hagyományos fogkefe. A rossz fogak olyan betegségek melegágya lehet, mint a szívroham vagy a cukorbetegség. Ezért fontos a jó fogápolási technika és az ehhez elengedhetetlen jó minőségű eszközök. Naponta legalább kétszer moss fogat, hogy eltávolítsd a lepedéket a fogaidról, így megőrizd azok egészségét és elkerülhess súlyos betegségeket.

Hidratáljunk

Milyen banális és mennyire jól működik! A megfelelő mennyiségű és jó minőségű folyadékbevitel éveket fiatalíthat! Iktassuk ki a sok károsító üdítőitalt, kávézás helyett a teázást ajánlom, csapvíz helyett tiszta ásványvizet fogyasszunk, és a napi folyadékbevitelt emeljük minimum 2,5-3 literre. Az eredmény? Puhább, selymesebb, rugalmasabb, ragyogóbb bőr, jó közérzet! Ilyen egyszerű a harmadik trükk!

Életet megrövidítő szokások

Dohányzás
Rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás
Több mint 10 százalék túlsúly
Kevés mozgás (legalább 30 perc gyaloglás naponta)
Magányosan töltött születésnap vagy a karácsony
Alacsony iskolázottsági szint, gyanakvó életszemlélet
Humorérzék hiánya, ritka nevetés

Fiatalítsuk meg bőrünket, hajunkat, fogainkat, szemünket, kötőszövetünket, belső szerveinket, idegeinket és a pszichénket!

Szerző :Udvari Fanni

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.