Menü

Májbetegség tünetei

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez.

A máj termeli a koleszterint, mely az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A, D és B12 vitaminokat raktároz. A toxikus anyagok lebontásában (a vérből kiszűri a méreganyagokat), a vas és réz anyagcserében, illetve a bilirubin anyagcserében is elsődleges szerepet játszik.

A máj betegségei

Akut májbetegségek:

Az akut májbetegségek között a leggyakoribb a gyerek -, vagy fiatal felnőttkorra jellemző fertőző májgyulladás, melyet az „A” típusú májvírus okoz. A másik akut májbetegség a májtályog, ahol a tünetek súlyos gyulladást jeleznek.

Krónikus májbetegségek:

A krónikus májbetegségek leggyakoribb oka a túlzott alkoholfogyasztás, de ide sorolhatjuk az autoimmun betegségnek számító vírusos májgyulladást, valamint a vasraktározási és rézraktározási májbetegségeket is.

A különböző májbetegségek feltárásában fontos szerepe van a májfunkciós laborvizsgálatnak is, ami felvilágosítást ad a máj gyulladásos eltéréséről, az epe kiválasztásról és a gyógyszerek, alkohol, drog, illetve egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról.

Tünetek

A szemek is árulkodnak a májról. A szemfehérje besárgulása klasszikus, májgondokra utaló tünet. Az egészséges emberek szeme, tekintete általában tiszta, szemükfehérjenem zavaros. Ha ennek a résznek a színe megváltozik, illetve a szem véres lesz, a körötte lévő rész pedig bedagad, felpuffad és viszketni kezd, akkor ez a máj elégtelen működésére utalhat.

Bőrtünetek is utalhatnak májgondokra
A bőr testünk első védelmi rendszere - ha májunkkal gond van, elég hamar látszani kezd rajta. Májgondok tünete lehet, ha a bőr testünkön, arcunkon sárgás színűre változik, de ilyenkor előfordulhatnak kiütések, pattanások is.

A korai jelek sokszor enyhék, nem jellegze­tesek, így előfordulhat, hogy a beteg nincs is tudatában a betegségének, vagy a tünetek tévesen más betegség gyanúját kelthetik.

Korai tünet lehet a hasi fájdalom, a hányinger és/vagy hányás, a hasmenés, az étvágytalanság és az általános gyenge­ségérzés, fáradékonyság. A betegség előre­haladásával a tünetek is nyilvánvalóbbak és jellegzetesebbek lehetne. Ami biztosan tilos: az alkoholfogyasztás! Bármely májbetegség esetén, mivel az alkohol gyakorlatilag májméregnek számít.

Állandó fáradtság
A májprobléma első tünete lehet, ha valakit állandó levertség, kimerültség nyomaszt, és még a legkisebb feladat elvégzése után is borzasztóan kimerült lesz. A máj afféle energiaraktárként is funkcionál, betegsége esetén viszont a szervezetnek keményebben kell dolgozni a szükséges energia fenntartásához. Emellett a lassabban ürülő méreganyagok is súlyosbíthatják a fáradékonyságot.

Egy májbetegségek egyedi tünetei

Mivel különböző májbetegségek léteznek, így a tünetek általában az adott betegségre jellemzők.

Epekő esetén jobb felső hasi, sokszor a hátba sugárzó fájdalom, és zsíros ételek fogyasztása után a fájdalom fokozódik, hányinger jelentkezhet, akár hányás is előfordul. Ha az epehólyag begyullad, az lázzal jár.
Gilbert-kór esetén nincsenek markáns jellemző tünetek.
Májcirrózis esetén a tünetek egy része amiatt jelentkezik, mert a máj képtelen lebontani a szervezet salakanyagait. Más tünetek abból adódnak, hogy a test működéséhez szükséges fehérjéket a máj nem tudja előállítani, és befolyásolja a véralvadási funkciót, a másodlagos nemi jellegeket és az agyműködést. A tünetekhez az is hozzájárul, hogy nő a vénás ellenállás a májkapu-gyűjtőérben.

A máj optimális működése létfontosságú a szervezet egészségéhez, mivel többek között fontos szerepet játszik a zsírbontásban, a méregtelenítésben és ezenkívül mintegy ötszáz testi folyamatban.

Szerző :Udvari Fanni

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.