Menü

Zöldségek, amelyek nagyon hízlalnak

Vannak olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha elkerülünk a diétánk alatt. Kik az igazán tiltólistások?

Paradicsom

A paradicsom a közepes szénhidráttartalmú zöldségek közé tartozik. 100 g paradicsom 4 g szénhidrátot tartalmaz. Ezenkívül a borsóval, babbal és a hagymával is vigyázni kell, a hangsúly a mértékletesség!

Kukorica

A legmagasabb szénhidrát tartalmú zöldség, a csemegekukorica, ugyanis egy cső kukoricában kb. 19 g cukor lapul. A fagyasztott kukoricában pedig 34 g. Érdemes végig gondolni!

Konzerv zöldségek

Sokszor csipegetsz dobozos kukoricát, vagy félkész babból csinálod a chilli con carnét?

Akkor jó nagyot hibázol, mert ezeknek nagyon magas a szénhidráttartalma. Eleve csak az olyan zöldségeket lehet jól tartósítani, aminek erős a szerkezete, magas a fehérje vagy keményítőtartalma, és mindehhez még adagolnak egy jó adag cukrot és sót is, hogy ne romoljon meg.Ha diétás menüre vágysz, inkább te készítsd elő az alapanyagokat, és te is főzd meg, hogy tudd, mibe mennyi hozzávalót raktál, így egyszerűbb lesz esetleg lefaragni belőle.

Hagyma

Ha a hagyma vagy fokhagyma szerelmesei vagyunk, ezt a bekezdést el se olvassuk, különben sírva fakadunk! Egy kisebb fej hagyma 16 gramm szénhidrátot tartalmaz. De csak a szénhidrát tartalma miatt ne űzzük asztalunkról ezeket a jótékony hatású, hazánkban is igen kedvelt fűszernövényeket. Ugyanis rendszeres fogyasztásuk csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, továbbá fokozza az anyagcsere működését. A régi közmondás is úgy tartja, hogy minden napra 2 gerezd fokhagyma (meg három alma) és ez az orvost a háztól távol tartja. Ha esetleg a fokhagyma szaga rettent vissza rendszeres fogyasztásától, akkor próbálkozzunk párolt változatával, úgy már nem olyan vészes.

Tök

Ha csak a szénhidrátokat tartjuk szem előtt, jobb ha tartózkodunk a jóízű, édes sütőtök fogyasztásától. Bár ki mondana le erről a hűvös teleken is fogyasztható, mézédes és rendkívül ízletes, vitamindús táplálékról! Nem is kell teljesen megtagadnunk magunktól a tök élvezetét, azonban a mértékletesség nagyon fontos. Minden fogyókúrázó kertész számára lenne egy tippünk: még ha imádjuk is ezeket a zöldségeket, ne ültessünk kertünkbe, mert így nem kényszerülünk a termény elfogyasztására sem. Inkább menjünk ki a piacra, s ha már nagyon erős vágyat érzünk egy "bűnös" zöldség után, akkor vegyünk belőle egy keveset, attól még nem fog összedőlni a világ.

Vega étrend

Csőben sült zöldségek, spárga hollandi mártással, cézár saláta, vegaburger? Ezek mind isteniek, de ahhoz, hogy egy zöldség finom legyen, sokszor renget olívát, vajat vagy tejszínt kell használni. A csőben sütésnél például besamelt és zsíros sajtot használnak, a besamel mártás pedig rengeteg vajat és lisztet tartalmaz. A hollandi mártás pedig tojássárgájából áll, az sem éppen diétás, a cézár öntet is tiszta olaj, a vegapogácsát a hamburgerhez pedig mindig dúsítják valamivel (sajt, dió, tökmag stb.), és olajon vagy olajban sütik ki, az öntetekkel és a zsemlével együtt tehát borzasztóan hizlal.

Az eredményes fogyáshoz jól megszokott étrendünket sokszor egy teljesen újra kell cserélnünk: a teljes kiőrlésű gabonák, az édesítőszerek, a zöldségek, gyümölcsök és a szénhidrátszegény termékek szép lassan kiszorítják a cukros müzlit, a fehér kenyeret, a csokit és a chipseket.

Szerző: Udvari Fanni

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.