Menü

Jógagyakorlatok hátfájásra

Az ülőmunka napjainkban talán a legtöbb munkavállalót érinti. Irodai dolgozók, ügyintézők, bolti eladók is dolgoznak asztal előtt, legtöbb esetben számítógépen. Ennek rengeteg negatív következménye lehet, ami vagy hamarabb vagy később mutatkozhatnak. A leggyakrabban előforduló tünet a hátfájás. Ez érintheti a nyaki területet vagy a derekat is a tartástól függően. A jóga kifejezetten nagy segítség hátfájástól szenvedőknek, a fájdalom kezelésére és megelőzésére is használható. A következő gyakorlatok nemcsak a hátfájásra alkalmazhatók, hanem a menstruációs zavarok kezelésére is.

A cipész póz

Ülj le, hogy két talpad összeérjen, sarkaidat pedig húzd a gát felé. Combjaid tárd szét, hogy a térdek közelítsék vagy érintsék a talajt. Végezz nyugodt ki- és belégzéseket.

A hős póz

Feküdj hanyatt, húzd fel a lábaidat magad mellé, nyújtsd meg a combizmokat, Térdeid legyenek csípőszélességben, combjaid pedig párhuzamosak egymással. Ülj bele, engedd el a medencét. Lassan végezz ki- és belégzést.

Lefele-néző kutya póz

Ez egy nagyon egyszerű és ismert jógagyakorlat.

Helyezkedj négykézláb, majd emeld meg a térdeit és a feneked. Legyen egyenes mindkét lábad és a hát is. A lefele-néző kutyapóz így tud az egész testedre hatni. Figyelj a vállakra! Nyújtózz nyugodtan bele a pózba, vegyél mély levegőt, majd fújd ki.

A lefele-néző kutyapóz egy másik változata, amikor az egyik láb a levegőbe emelkedik. Ez fokozza az előbbi póz hatásait. Belégzéskor emeld el a talajtól a lábad, engedd nyúlni a csípőt.

A harcos póz

Állj széles terpeszbe, tedd mellső középtartásba karjaidat és fordítsd el a fejed az egyik irányába. Amerre a fejed fordult, azt a lábadat is tedd abba az irányba. Fontos, hogy a medence is oldalra nézzen. Két irányba nyújthatod a gerinced, fejtetővel felfelé, farokcsonttal lefelé. A harcospóz a gerinc mellett még a bokát, törzset és a csípőt is erősíti.

Az utolsó pózhoz feküdj hanyatt fekvésbe. Zárd össze lábaid, majd húzd magadhoz a térdeit, fejeddel érintsd meg őket. Ez a gyakorlat ellazítja a csípőt. (Terhesség vagy menstruáció alatt nem javasolt.)

A jógagyakorlatok mellett fontos a rendszeres testmozgás is. Hátfájás esetén a kiemelten javasolt a rendszeres úszás.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.