Menü

Adj vért!

Sajnos néhány napja olvastam arról, hogy az utóbbi időben csökkent a véradás népszerűsége, ezért tartom fontosnak ezt a témát.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint semelyik vércsoportból sincs hiány, de tavalyihoz képest kevesebb a véradás idén, ezért a karácsony közeledtével újabb véradókampány jön, amitől azt várják, a 2019-es adatok nem maradnak majd el a 2018-asokhoz képest-olvasom a neten.

Van pár dolog, amelyet át kell gondolni, ha véradásra készülünk, hogy biztosra menjünk. Első és legfontosabb, hogy véradás előtt fogyasszunk sok folyadékot, ismerjük és mondjuk el a véradáson, hogy pontosan milyen gyógyszereket, milyen dózisban szedünk, a véradás napján ne sportoljunk és legyünk tisztában azzal, hogy menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve előtte és utána is érdemes várni 1-2 napot, továbbá antibiotikum kúra után is várni kell a véradással egy hónapot. Az orvosnak a vizsgálat során az étrend-kiegészítők, gyógyteák fogyasztását is említeni kell.

A véradásra nem szükséges, sőt nem is tanácsos éhgyomorra menni, viszont kerülni kell előtte a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket és természetesen alkoholt sem szabad inni. Ha megtörtént a vérvétel, fontos, hogy a donor utána bőséggel fogyasszon folyadékot, a nehéz fizikai munkát, a sportolást pedig halassza másnapra.

Véradó lehet mindenki, aki egészséges, akinél nála vannak az iratai (TAJ-szám, lakcímkártya, személyi), elmúlt 18 éves, de még nincs 65, akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A tetoválás és a testékszer nem kizáró ok, ha eltelt legalább fél év, mióta készültek.

A véradók igazi hősök, mert egy véradással három beteg ember életét mentik meg, azonban a véradás a saját egészségünkre is jótékony hatással van, ezért érdemes mielőbb csatlakozni a véradók táborához! A véradás egyik előnye, hogy csökken a szívroham kockázata, a véradás ugyanis ellenőrzés alatt tartja a vér vastartalmát. Aki rendszeresen ad vért, annál a vérregeneráció gyorsabban megy végbe.

Véradással csökken a rák kockázata. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen vért adtak, alacsonyabb a rák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem. A véradás valójában egy ingyenes egészségügyi ellenőrzés, csak jól járhatunk vele!

Kalóriaégetés? Igen! Egy egyszeri véradás állítólag akár 650 Kcal-t is képes elégetni. Természetesen nem jelent hosszútávú fogyókúrát, a férfiak évente maximum 5-ször, nők 4-szer adhatnak vért.

Boldogság-tudat? Igen! A véradás jó hatással van a mentális egészségünkre. Az a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni és ezzel kicsit jobbá tettük a világot, óriási örömmel tölthet el. Talán nem így van?

Naponta mintegy 1800 véradót kellene toborozni ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, balesetekhez, vérkészítményekre szoruló betegek számára. A Magyar Vöröskereszt véradókamionja egész évben járja az országot. Kövesd nyomon kamionunk útját és adj vért valamelyik állomásán. Részletek a www.veradas.hu oldalon!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?