Menü

Az éneklés egészséges energiákat ad

Mielőtt egy kisgyermek megtanul beszélni, már az úgynevezett nyelv előtti ábécé rendszerében képes kommunikálni az édesanyjával. Ez a fajta nonverbális kommunikáció, a játék a hangszínnel, hangmagasággal, hanglejtéssel, hangerővel és tempóval, megegyezik a zene kifejezőeszközeivel.

Növeli az edzettségi szintet

Az éneklés, a különböző énektechnikák és az énekhangok képzése igénybe veszi a tüdőt, a hasi izmokat, ezáltal fokozza az edzettségi szintet. A jelentősebb oxigénfelvétel jó hatással van a vérkeringésre, sokak szerint ezáltal növeli az aerob kapacitást és az állóképességet.

Antidepresszáns hatású

A zene dallama és a dalszöveg segít elterelni a gondolatokat a mindennapi gondokról, lecsendesíti és nyugtatja az elmét, ezáltal remekül képes javítani a hangulatot. A legjobb, ha érted is a dal szövegét, amit énekelsz, és még jobb, ha a sorok pozitív töltetűek vagy pozitív megerősítéseket tartalmaznak.

Jó hatással van a társadalmi életre

Mindegy, hogy egy osztályban, baráti körben, karaoke-zás közben vagy csak úgy, a család szórakoztatására énekelsz, a közös éneklés képes összekötni az embereket, fokozza a jókedvet, ezáltal mélyíti a kapcsolatokat.

Javítja a kommunikációs készségeket

A kismamáknak egyenesen ajánlják, hogy már a pocakjukban lévő babának is rendszeresen énekeljenek és a születése után is ajánlott megtartani ezt a jó szokást. A zene dallama, a szöveg, az intonáció mind segíti, hogy a gyerek később könnyebben tanulja a beszédet és a szavak képzését.

Segít feldolgozni a stresszes eseményeket

A zeneterápia jótékony hatása már régóta ismert: hatékonyan csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit. A zene és az éneklés segít feldolgozni a munkahelyi stresszes eseményeket, de az élet minden területén oldja az idegeskedéssel töltött pillanatokat.

A korábban említett pozitív hatásai miatt fontos lenne, hogy a közoktatásban érzékenyítsék a gyermekeket a kultúra és a művészetek iránt, felkeltsék érdeklődésüket a színházi és táncelőadások, képzőművészeti kiállítások, zenei koncertek iránt. A zenei és egyéb művészeti órák száma ezzel szemben a rendszerváltást követően drasztikusan csökkent. És bár minden második-harmadik ember fül-/fejhallgatóval közlekedik, a bevásárlóközpontokból, üzletekből, vendéglátóipari egységekből is folyamatosan árad valamilyen zene, ezek inkább csak a csend megtörését és belső hangunk elnyomását szolgálják, nem a hagyományos értelemben vett zenei élményt nyújtják. Így hatásuk is eltörpül amellett, amikor kis időre teljesen átadjuk magunkat egy zenei élménynek, hagyjuk, hogy átjárjanak a felcsendülő dallamok, megszólaltatunk egy hangszert vagy énekelünk, semmi mással nem törődve. A tudatos jelenléttel megélt élmények ugyanis valódibbnak tűnnek: teljesebben észleljük a zenét és annak kedvező hatásait, ha kizárólag a dallamokra figyelünk. Emellett minden emberre más zene hat jótékonyan; a zenék, dallamok üzenetét mindenki a maga módján kell, hogy felfedezze.

A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” – írta Kodály Zoltán, hazánk valószínűleg legnagyobb zeneszerzője, zenetudósa, zeneoktatója és népzenekutatója.

Szerző :Udvari Fanni

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.