Menü

Az omega 3 hajkapszulák inkább ártanak, mint használnak

A halolaj az olajos halak szöveteiből származik. A hideg tengerekben élő zsíros halak a legfőbb források. A halolajat általában vagy magában a hallal vagy halolaj táplálékkiegészítő formában fogyaszthatjuk.

A halolaj egy koncentrált Omega-3 zsírsav forrás, melyet gyakran hívnak ω−3 zsírsavaknak vagy n-3 zsírsavaknak is. Ennél is tudományosabban az Omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, PUFA-k (Polyunsaturated fatty acid). Az emberi test önmagában képes előállítani a szervezete számára szükséges zsírokat, de ez nem igaz az Omega-3 zsírsavakra. Az esszenciális zsírsavak, azaz az Omega-3 zsírsavak beviteléről táplálékon vagy étrendkiegészítőkön keresztül kell gondoskodnunk.

Norvégia a halolaj és az omega-3 zsírsavak termelésének meghatározó szereplője: a világ omega-3-tartalmú ételeinek 40%-a származik ebből az országból. Régóta ismert az omega-3 zsírsavak kedvező egészségügyi hatása, azonban ennek okáról viszonylag keveset tudunk.

Livar Froyland, a Táplálkozási és Tengeri Ételkutató Nemzeti Intézet (NFES) igazgatója szerint a vásárlók, a hatóság, és az ipar élénken érdeklődik, ezek az anyagok a szervezetbe miként szívódnak fel, valamint a mennyi ideig lehet ezeket a termékeket felhasználni. Az omega-3 projektben az NIFS-hez csatlakozott az oszlói Uppsala Egyetem, illetve a Bergeni Klinikai Tudományok Központja.

Froyland és munkatársai arra keresték a választ, hogy vajon érdemesebb-e halat fogyasztani, vagy inkább omega-3-mal feldúsított termékeket, esetleg a napi 1 kanál tőkehalmáj-olaj a legcélravezetőbb. A kutatás rá akar világítani az avas halolaj káros hatásaira is - mely kérdéskört eddig még senki nem vizsgálta.

A halolaj hatása

A halolajnak nagyon sok jótékony hatása van. Ez csupán néhány lesz a halolaj tudományosan bizonyított előnyeiből, amiről jó ha tudnak.

ADHD (figyelemhiányos hiperkativitás-zavar). Az orvosközösség számos tagja, beleértve magamat is úgy véljük, hogy az Omega-3 zsírsavak nem megfelelő szintje hozzájárulhat az ADHD tünetekhez, és köze lehet a fejlődési problémákhoz csak úgy, mint más egyéb életen át tartó mentális egészségügyi problémákhoz.

A halolaj és az Alzheimer kór összekapcsolódását évek óta eredményesen tanulmányozzák. Az agyi működéshez szükséges zsírsavak, amik a halolajban megtalálhatóak nem csak a kognitív hanyatlást csökkentik, de megakadályozhatják az időskori agysorvadást is. Egy a FASEB folyóiratban megjelent tanulmány vizsgálta az Omega-3 zsírsavak és antioxidánsok egészségre gyakorolt hatásait 4 és 14 hónapon át tartó fogyasztásakor. A cikkben tett megállapítások még egyszer megerősítették, hogy a halolaj egy lehetséges fegyverként is működhet a demencia és az Alzheimer kór ellen.

A romlott olaj fogyasztása oxidatív stresszt eredményezhet az elő sejtek számára, ami csökkenti a szervezet antioxidáns szintjét, előnytelen folyamatokat beindítva. Egy korábbi vizsgálatban már bebizonyították, hogy az olajkapszulák rendelkeznek ilyen jellegű hatással - akár lejárati idejük előtt egy évvel, ezzel szemben a friss omega-3 kivonat nem káros.

Csak az ilyen zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kell megemlítenünk – „mindent az egészségért” jelszóval, ám egy német kutatókból álló csoport szerint a „jóból” is megárt a sok. A szervezet nem képes előállítani, így mindenképp táplálkozással kell fedeznünk. Leginkább növényi olajokban, tengeri halakban fordul elő.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!