Menü

Hogyan csökkentsd a zsiradékot?

…illetve ezáltal a bevitt, felesleges kalóriákat, amelynek elfogyasztása a pillanatok műve, de elégetni, az bizony hosszú órákat jelent az edzőteremben. Csökkentsük legalább a felére a zsírbevitelt!

Mi sem egyszerűbb ennél, mindössze pár praktika szükséges, melynek ismeretével jelentősen csökkenthető a bevitt zsiradék mennyisége.

Az tévhit, hogy zsírokra nincs szüksége az emberi szervezetnek. Ugyanolyan fontosak, mint a fehérjék, szénhidrátok, rostok, nem beszélve a zsírban oldódó vitaminokról. A mennyiség és minőség az, amit szem előtt kell tartanunk.

A minőségről, egészséges zsírokról és azok szervezetre gyakorolt hatásairól már volt szó, jól tudjuk, hogy miért jó az olíva olaj, a kókuszzsír, tökmagolaj, miért egészséges a kacsazsír, mangalicazsír és miért érdemes messzire kerülni a transzzsírsavakat tartalmazó édességeket, félkész ételeket, azonban a mennyiséget mindig érdemes szem előtt tartani.

Ha egy étel tejszínt ír elő, gondolkodás nélkül helyettesítem krémes joghurttal, a zsíros tej és túró helyett a zsírszegény változatot veszem le a polcról. Ma tárkonyos ragulevest fogok készíteni vacsira, ehhez főzőtejszín helyett kefírt fogok használni minden bizonnyal.

A mascarponés édességeket érdemes átvariálni light zsírtartalmú összetevőkre, a bő olajban sütés helyett pedig sütőben süssünk fasírtot, rántott húst.

Vendéglátós ismerősömmel volt egy vitám múlt héten az általam favorizált sütőben sütésről, aki szerint a rántott húst sose fogom olyan finomra elkészíteni sütőben, mintha bő olajba dobnám, de én azt gondolom, hogy igen. Határozottan állítom és vállalom: igen! A fasírtokat mi sütőben sütjük, kevés olajsprayvel megfújva és a rántott húst is, igen. Állítom, hogy finom, határozottan kijelentem, hogy ropogós, ellenben minimálisra csökkentettem a zsiradék mennyiségét, hiszen egy sütőben sült fasírt, sosem fog annyi olajat beszívni, mint a bő zsírban sült egészségtelen társa és a lakást sem árasztja el a kiszellőztethetetlen zsírszag.

Mindig mondom: valamit, valamiért, azonban itt kevésbé érzek kompromisszumot, hiszen nem mondtunk le az ízekről, csak a tocsogó olaj érzéséről. Arról meg könnyen. Amikor kézzel bekapkodok egy fasírtot, vagy megfogok egy rántott húst, nem marad a kezemben a fél üveg olaj, vagy zsír, hiszen nem szívta meg magát, ezáltal kevésbé is okoz gyomorproblémákat, refluxot a bő olajban sült ételekre érzékeny embereknél. Tapasztalatból mondom, hogy ez így van.

Hagymát sem dinsztelek olajon, sokkal inkább vízen, egyszerűbb is, illetve tapadásmentes, nagy serpenyőket használok, vagy párolóedényeket, amelyek megkönnyítik a zsírfelhasználás csökkentését, mindezekhez pedig olajsprayt használok. Nagy kedvencem a szilikonos sütőformák széles választéka, melyek szintén nem igénylik, hogy kizsírozzuk és lisztezzük a tepsit, tortaformát.

Remélem sikerült meggyőznöm a kedves olvasót, hogy ne vegyen egy újabb üveg étolajat, ha elfogyott, hanem keressen más, egészségesebb alternatívákat a minőségi zsírfogyasztásra és a zsírbevitel csökkentésére.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!