Menü

Vegyél egy nagy levegőt

Nem véletlenül mondják, hogy különböző légzőgyakorlatokkal a szorongásunk, idegességünk mértékét csökkenthetjük, levezethetjük vagy csillapíthatjuk a stresszt, és lenyugtathatjuk magunkat. A relaxációs gyakorlatok alapja a helyes légzéstechnika. Sajnos az emberek nagy része ezt felületesen kezeli, és légzésük közben tüdőtérfogatuknak csak egy részét használják ki. Ennek következménye pedig fáradtság, feszültség, idegesség.

A relaxációs légzőgyakorlatok annak köszönhetik népszerűségüket, hogy szinte bárhol elvégezhetőek, egyszerűek és szinte azonnal érezhetjük a megnyugtató hatásukat. Helyezkedjünk el kényelmesen, egyenes háttal, hunyjuk be a szemünket, relaxáljunk és gondoljunk pozitív dolgokra.

Kilégzéskor próbáljuk meg teljesen kiüríteni a tüdőnket, hasunk behúzásával pedig segítsük a kilégzést. A szobát, ahol a relaxációs légzőgyakorlatokat végezzük, alaposan szellőztessünk ki.

A nyelvet a szájpadlásra kell helyezni, majd 5ig lassan számolva az orron belélegzünk és 10-ig számolva bent tartjuk a levegőt, majd mintha egy gyertyát fújnánk el, lassan visszaszámolva fújjuk ki a levegőt.

Ezt ismételjük meg háromszor egymás után, s hihetetlen mértékben segít ellazulni, megnyugodni.

A gyakorlatsor bármikor bevethető, ha hirtelen fellépő izgalom, vagy idegesség esetén szeretnénk kicsit lecsillapodni, gyors megnyugvást keresni.

Az úgynevezett pranayama jóga egyik alapvető módszere arra, hogy egyensúlyt teremtsen a légzésünkben, amikor nagyon sokat stresszelünk, és szeretnénk valahogy levezetni a feszültséget. Ahhoz, hogy az idegrendszerünk megnyugodjon, először a légzésünket kell uralni és megnyugtatni. Lefekvés előtt, az alvás megkönnyítésére is nagyon hatásos a légzésterápia.

Egyébként a levegővételt is lehet rosszul csinálni, hiszen nem mindig figyelünk erre tudatosan.

Szakemberek szerint legjobb orron át venni a levegőt, hiszen az orrunkon történő légzés megszűri a levegőt a szennyeződésektől. Szájon át történő légzés a nagy hidegben sem ajánlott, nem tesz jót a tüdőnek. Szabadban történő sportoláskor is erre törekedjünk, bár nem mindig lehet betartani, olykor szájon át történő levegővétel szükséges.

A hasi légzés jótékony hatásáról is essen szó. Egészségesebb, mint a mellkasi légzés. Ha figyelünk arra, hogy ezt betartsuk, sokkal energikusabbak lehetünk.

Érdemes a neten relaxációs hanganyagokat, meditációs zenéket keresni és hallgatni, segítik az ellazulást, ami azt hiszem, mai rohanó mókuskerék szerű felgyorsult világunkban, talán napi szinten javasolt lenne.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.