Menü

Kávézacc és arcpakolás?

Az otthonunkban rengeteg olyan hulladékot termelünk, amit nem kell rögtön kidobi, hanem újra felhasználható. Ilyen például a kávézacc is, ami a kert- és szépségápolásban is alkalmazni lehet.

Ne dobd ki, használd újra!

A környezettudatosság nagyon összetett, egyik eleme a gondolkodásmód átalakítása. A fogyasztói társadalom folyamatos tudatra és tudatalattira ható üzeneteit, hogy mindig vegyél újat, meg kell próbálni a leghatékonyabban kizárni. A „ne dobd ki”-elv vonatkozik a konyhai hulladék termelésére is, ezek közül talán az egyik leggyakoribb a kávézacc.

Különleges arc- és hajpakolás

A kávézacc a házi szépségápolás egyik különleges alapanyaga lehet. Mézzel és tejjel vagy joghurttal elkeverve sűrű masszát kapunk, amit mindenféle bőrtípusra nyugodtan lehet alkalmazni. A pakolást tíz-tizenöt percig kell fennhagyni, érdemes a feltételkor körkörös mozdulatokkal eldolgozni. Az idő leteltével langyos vízzel öblítsük le. Az arcbőr a kávézacc miatt lehet kicsit barnább lesz, de ezt még egy öblítéssel le lehet szedni.

Az arc mellett a hajra is használható a kávézacc. Zuhanyzás és hajmosás közben egyszerűen csak a fejbőrbe kell masszírozni, majd alaposan kimosni. A kávézacc segíti a hajnövekedést és megtisztítja a fejbőrt és a hajtöveket.

A zacc hasznos a kertben is!

Egyszerűen csak bele kell keverni a virágföldbe, nitrogén tartalma miatt sokat fog segíteni a virágoknak. Nem szabad azonban túlzásokba esni, hiszen a túl sok nitrogén savanyúvá teszi a talajt.

Trágyaként is felhasználható. Ugyanúgy a nitrogéntartalom miatt a gyepnek is kitűnő trágya, ami miatt egészséges és gyönyörű lesz. Két csészényi kávézacchoz vizet kell hozzáadni (kb. 20 l) majd állni hagyni pár napig. Végül spricceljük a fűre.

Csigák és macskák ellen

A csigák gyakran okoznak a veteményeskertben bosszúságot. A kávézaccot érdemes az ágyások köré szórni és így megakadályozni a csiga-támadást. A macskák ellen is beválhat, mivel ezek az állatok ki nem állhatják a kávé illatát.

Sokszor a háztartásunk legapróbb és hétköznapibb elemei is rengeteg alternatív módon felhasználhatóak, nem csak a szemétben végezhetik. A környezettudatosság és a zero waste (hulladékmentesség) jegyében érdemes lehet körülnézni mit és hogyan lehet újra vagy tovább használni. Ez nem csak a környezetnek, hanem nekünk és a pénztárcánknak is jót tehet.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.