Menü

Csicseriborsóból készült receptek

A csicseriborsó kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magas pektintartalma csökkenti a vércukorszint jelentős ingadozását, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer (vigyázat! viszonylag magas a szénhidráttartalma).

Beszerezhető konzervben és szárítottan is. Előző esetben könnyebb dolgunk van, ugyanis jelentősen lerövidül főzési ideje. Utóbbi esetben egy nap áztatás után is körülbelül két órán át kell főzni (bő, sós vízben, lassú tűzön kell puhára főzni). Számos receptben találkozhatunk a csicseriborsóliszttel, mint alapanyaggal. Ezt otthon is könnyen előállíthatjuk: a száraz csicseriborsót óvatosan megpirítjuk, állandóan mozgatva a serpenyőt, hogy ne legyenek a borsókon égett pontok, majd turmixba téve addig őröljük, míg porózus nem lesz.

A biopiacon tavaly felfedeztem, hogy száraz csicseriborsót kimérve is lehet kapni. Már alíg várom, hogy zsenge változatban is megkóstolhassam! Manapság egyre több helyen kapható mind száraz, mind konzerv változatban is. Érdemes mindig tartani otthon.

A száraz változatot a csomagolásában, vagy jól záródó dobozban tárolhatjuk. A konzerveket meg néha poroljuk le és ellenőrizzük, hogy vajon a szavatossági ideje nem járt-e már le. A konzerv csicseriborsót miután felnyitottuk, a hűtőben tároljuk.

CSICSERIBORSÓ FASÍRT

HOZZÁVALÓK

35 dkg csicseriborsó,

2 szelet sötét rozskenyér,

2 tojás,

2 fej hagyma,

3 gerezd fokhagyma,

zsemlemorzsa,

olaj,

só,

bors,

pirospaprika,

1 csokor petrezselyem,

1 babérlevél

ELKÉSZÍTÉS

A csicseriborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben tesszük fel főni. Mellédobjuk az egyik fej, megtisztított hagymát és a babért. Amikor félig megpuhult, sózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük és ledaráljuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Összekeverjük a csicserikrémet a tojással, kenyérrel, a lereszelt hagymával, zúzott fokhagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával, felaprított petrezselyemmel ízesítjük. A masszából kisebb gombócokat formálunk, ellapítjuk és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Főtt burgonyával és uborkasalátával körítjük.

PARADICSOMOS CSICSERIBORSÓ RAGU

HOZZÁVALÓK

Hozzávalók:

1 db paprika (aki szereti az erőset, azt is használhat)

1 dl olívaolaj

fél evőkanál paradicsompüré

1 fej vöröshagyma finomra vágva

2 pohár csicseriborsó vagy 1 konzerv csicseriborsó-konzerv

1 db paradicsom apróra vágva

bors

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: A csicseriborsót (ha nem konzerv) egy éjszakára beáztatjuk, áztatólevét leöntjük, és jó alaposan megmossuk. Egy lábosba öntjük, és annyi sós vízben, hogy ellepje, megfőzzük (25-30 perc). (Ha esetleg többet főzünk a csicseriborsó fagyasztható.) A konzervet nem kell főzni.

Az apróra vágott vöröshagymát és paprikát kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzátesszük a paradicsompürét, és kicsit tovább pirítjuk. Beleöntjük a paradicsomot, és kevés vízzel felöntve további 4-5 percig főzzük. Ezután tesszük bele a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, és annyi vízzel felöntjük, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje. Fedő alatt készre főzzük (kb. 20 perc.) Rizzsel vagy bulgurral tálaljuk, kínáljunk hozzá joghurtot vagy cacikot (dzsadzsik - joghurtos, mentás, fokhagymás, olívaolajas reszelt uborkából készült saláta), úgy még finomabb!

FONTOS: A nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért az áztatáshoz használt vizet ki kell önteni, és csak friss vízben szabad főzni.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!