Menü

Egyszerű receptek egyetemistáknak

Három egyszerű, egészséges és laktató recept (nemcsak) kezdő szakácsoknak!

Jövő hét szerdán hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, idén is több tízezer fiatal életét befolyásolja. Az érettségi után, akár folytatja tanulmányait vagy dolgozni megy a diák, önállósodni fog, ami magába foglalja a főzést is.

Cukkini pennével

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető tészta, ami ugyanakkor nagyon igényes és finom! A penne és cukkini mellett csupán só, bors, olaj és tejszín szükséges hozzá.

Ízlés szerint hámozzuk meg vagy hagyjuk meg a cukkini héját. Az alaposan megtisztított zöldséget reszeljük le egy tálba, majd forró olívaolajon pároljuk, amíg teljesen át nem puhul, körülbelül 10 percig.

Mialatt pároljuk a cukkinit, tegyünk fel egy lábasban sós vizet. A felforralt vízben tésztától függően, megfelelő ideig főzzük, majd szűrés után még olívaolajjal keverjük el a lángon.

Miután a cukkini levet eresztett és megpuhult a fűszerezés következik. Sóval és borssal is nagyon finom, de aki jobban szereti az olaszos ízvilágot bátran használjon oregánót és bazsalikomot is. A fűszerezés után egy doboz tejszínt (lehet növényi is) öntsünk a cukkinire, majd várjunk amíg felforr.

Az elkészült tésztát és öntetet bármilyen sajttal fogyaszthatjuk.

Vegán tojásrántotta

A tojás rántotta az egyik legegyszerűbb örökzöld reggeli. Vegán verziója sem jelent különösebb nehézséget, ezért, ha érdekel a teljes mértékben hús és állati eredetű alapanyagokat mellőző konyha, akkor érdemes kipróbálnod ezt a receptet.

A tojást tofuval is lehet helyettesíteni, amelyből a rántottához a legjobb a füstölt verzió.

Első lépésként egy paradicsomot szeleteljünk kis kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe egy kis vízzel. A puhuló paradicsom mellé vágjunk fel egy kisebb vöröshagymát is, majd azt is tegyük a serpenyőbe. Pár perc párolás után a villával felszeletelt vagy szaggatott tofut is tegyük a paradicsom és a hagyma mellé. Ezt követi a fűszerezés, ami a vegán tojásrántotta kulcsa. Az alapvetően sápadtfehér tofu színe a kurkuma fűszer miatt lesz sárgás, mint a valódi tojás, ezenkívül még só és bors, valamint sörélesztőpehellyel is ízesítjük a rántottát. Valamint ízléstől függően még szinte bármivel, például paprikaporra.

Bármilyen saláta

A saláta készítésben a legjobb, hogy akárhogy alakíthatod kedvedre. Olyan alapanyagokat választhatsz, amiket igazán szeretsz és a végeredmény mindig nagyon finom lesz.

Az alapsalátákat a zöldség mellett fel lehet dobni mindenféle magokkal, szeletelt csirkedarabokkal vagy éppen tonhallal.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.