Menü

Használjunk vitaminokat, étrendkiegészítőket nyáron?

Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítését szolgáló élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, kapszula, tabletta, por, vagy folyadék formájában.

Valószínűleg nagyanyáink korában elintézték volna a témát annyival, hogy számtalan idénygyümölcs és zöldség, illetve természetes napfény és friss levegő áll rendelkezésre, minek a sok szintetikus bogyó, ám azért ez a mai világban sajnos nem állja meg a helyét. A szupermarketekben vásárolt zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmán hosszan tudnék vitatkozni, amíg egy felszeletelt paprikának vízíze van és semmi paprika illata, (ellenben csodásan gusztusos) addig engem nem sikerül meggyőzni az étrend-kiegészítők elhagyásáról.

A vitaminok, antioxidánsok, nyomelemek bevitele igen fontos, minden életkorban és életmódban. Természetesen a táplálékkiegészítő soha nem helyettesíti a változatos étrendet, ezt természetesen el is olvashatjuk bármelyik készítmény csomagolásán, vagy hallhatjuk a számtalan reklámban, azonban megtámogathatjuk vele szervezetünket, immunrendszerünket.

Napjaink egyoldalú táplálkozásai, a fogyókúrák, a vitaminhiányos étkezések, a gyorskaják, a futtában bedobott hamburgerek és rengeteg kávé, energiaital, az éretlenül behozott gyümölcsök és zöldségek, a tartósítósítószeres húsok és felvágottak nem segítik a tápanyag ellátottságunkat.

Hogy szükségünk van–e étrend-kiegészítőkre, s milyen mennyiségben, azt sokféle szempont határozza meg, például az életkorunk, hiszen más vitaminok fontosak egy gyermek és más egy felnőtt esetében. A nemünk, hiszen egy terhes nőnek más étrend-kiegészítőkre van szüksége, mint egy férfinak.

Külön kategória, ha valaki sportoló, ugyanis az aktív sport megemeli a tápanyag szükségletet, kezdve a magnéziumtól a kálciumon át a proteinporokig.

Befolyásoló tényező a stressz – az omega 3 zsírsavak és B-vitaminok szükségletét emeli, így mindezek függvényében kell átgondolni, milyen és mennyi tápanyagra van szükségünk.

Nyáron a sok napfény, a napozás és az ebből adódó UV-sugárzás azonban megterheli a bőrt, így szervezetünknek több antioxidánsra van szüksége, illetve E vitaminra, míg a nyári gyakori rovarcsípések szempontjából a kalciumfogyasztás is előtérbe kerül.

Aki dohányzik és/vagy alkoholt fogyaszt, a regenerációra kell hangsúlyt helyezzen a különböző antioxidánsok tekintetében.

A megváltozott életkörülményeink miatt szervezetünknek egyre több vitaminra, nyomelemre, ásványi anyagra van szüksége, s egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző étrend kiegészítők fogyasztására is, azonban fontos odafigyelni, hogy ezeket megbízható helyről szerezzük be, természetesen alapanyagúak, bevizsgáltak legyenek, s mellette figyeljünk az életmódunkra, táplálkozásunkra is.

Martinka Dia

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.