Menü

Barátcserje, mely tényleg a barátunk

Nem írnék róla, ha nem tartanám az egyik leghasznosabb gyógynövénynek. Egyik legjobb táplálékkiegészítőm nőként, számos jótékony hatása ismert. Ismerjük meg a barátcserjét!

A barátcserje (Vitex Agnus Castus) a Földközi-tenger vidékén őshonos, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. A növényt évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására Európában. Különböző alkotóelemei közül a leglényegesebbek a flavonoidok, iridoid glükozidok és terpenoidok. Nem tartalmaz hormonokat. Jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy serkentése.

A barátcserje a nők egyik legfontosabb gyógynövénye, melyet legtöbbször kapszulaként fogyasztanak. Nagyon hatásos menstruációs panaszok esetén, s egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti az ösztrogéndominanciát, valamint növeli a progeszteronszintet, ezzel pedig sokat segít a női hormonális egyensúly visszaállításában és fenntartásában. Nemcsak a menstruációs panaszok rendeződnek a segítségével, de orvosság a termékenységi problémákra is.

A barátcserje vörös színű bogyói elősegítik a petefészek progeszteron termelését, így képes enyhíteni a különféle női panaszokat. A progeszteron termelés helyreállításával pedig a barátcserje képes szabályozni az ovulációt, így a női menstruációs ciklust és a termékenységet is. Ajánlják szoptatáskor a tejelválasztás fokozására is.

A barátcserje kiválóan alkalmas az úgynevezett premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteinek az enyhítésére, illetve a menopauza gyógyítására. A barátcserje hatásos kezelés olyan esetekben, mint az ingerlékenység, a hőhullámok, a szabálytalan időszakokban jelentkező fejfájás.

Szedése kifejezetten ajánlott a menstruációs zavarokkal és klimaxos tünetekkel küzdőknek, valamint a babát tervező hölgyeknek!

Alkalmazzák még akne, antibakteriális, bronchitis, cukorbetegség, depresszió, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köptető, megfázás, migrén estén is, továbbá sebek kezelésére, szorongásos zavarokra is javallott.

A barátcserje egy hasznos növény, azonban szedéséről, alkalmazásának módjáról és hosszáról mindenképp meg kell kérdezni az orvosunkat, tehát a növény használata körültekintést és orvosi konzultációt igényel, pláne, ha mellette más gyógyszereket is szedünk. Ahhoz tehát, hogy bajt okozzunk vele, vagy, hogy elkerüljük a mellékhatásokat, érdemes kikérni orvosunk véleményét a megfelelő használati módokról, illetve az ajánlott dózisokról. Ez nagyon fontos, ugyanis a barátcserje komolyan befolyásolja a nők hormonszintjét, éppen ezért sohasem szabad szedni olyan esetekben, ha az egyén fogamzásgátló tablettákat használ vagy hormonpótló terápián vesz részt. Ilyen esetben a barátcserje csak az orvos előírásait betartva szedhető. Terhesség és szoptatás alatt, valamint hormonkészítmények (fogamzásgátlók) szedése esetén is természetesen tilos ennek a gyógynövénynek a használata, mert hat a hormonháztartásra.

Körültekintően és szakszerűen alkalmazva azonban nagyon sok nőnek lehet valóban a barátja!

Martinka Dia

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.