Menü

Használjuk helyesen a klímát!

Augusztus végéhez közeledve még mindig tombol némely napokon a kánikula, még mindig dübörögnek a légkondik, irodában, autóban, bevásárlóközpontban, otthonunkban. A klíma adta hőmérséklet olyan kellemesnek és hűsítőnek tűnik, ám a berendezés helytelen használata káros lehet az egészségünkre.

Néhány egyszerű szabályra kell csak figyelni, hogy ne legyen az ember beteg, náthás, ne fájjon a torka, ne köhögjön és ne szenvedjen légúti betegségektől. A légkondicionáló helyes használatával kapcsolatban szakemberek tanácsait el lehet és el is kell olvasni a neten.

Egy reumatológus főorvos szerint azonban tartós egészségügyi problémáink is lehetnek abból, ha nem megfelelően használjuk a berendezést.

A nagy hőmérsékletkülönbségek szintén kellemetlenségeket okozhatnak, gondoljunk csak arra az esetre, mikor a kánikulából kiizzadtan belépünk a túl hűvösre állított boltokba, hogy tejtermékek, fagyasztott holmik között válogassunk percekig izzadt, vizes ruhánkban.

A hidegsokk mellett gyakran a szükségesnél ritkább vagy felületes tisztítás miatt elszaporodott baktériumok is okozhatnak számos légúti panaszt, sajnos a szakemberek szerint ez is gyakori.

A klíma nem megfelelő használatának következtében az ízületeinkben is kárt okozunk, ugyanis a közvetlen hideg hatására ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, klímareumának is nevezik ezt a jelenséget.

A szabályok, melyek mellett biztonságosan használhatunk klímaberendezést:

Tisztítsuk rendszeresen a szerkezetet! Otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát évente egyszer legalább alaposan ki kell tisztíttatni, illetve a szűrőt kicserélni, ezzel megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását.

Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a klímát! Ahhoz, hogy biztosan ne jelentkezzenek a fenti tünetek, körültekintően kell beállítani a hőmérsékletet, mely a kinti hőmérséklethez képest csak 5 - 8 fokkal legyen hűvösebb.

Ne közvetlenül a testünkre fújjuk a levegőt! Ne álljunk a klímából kiáramló hideg levegő útjába! Ha ilyen helyen dolgozunk, vegyünk fel egy vékony pulóvert.

Szellőztessünk rendszeresen, mert a klímaberendezés ugyanazt az elhasznált levegőt forgatja, ami a helyiségben van.

A legfontosabb tanácsot mindenképp tartsuk szem előtt: évente legalább egyszer szakemberrel nézessük át a berendezést, akik szalmonella, lisztéria és legionella baktériumtörzsek ellen is fertőtlenítik az eszközt.

Martinka Dia

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.