Miért nem ehet dinnyét, aki a parlagfűre allergiás?
- Dátum: 2020.08.20., 07:47
- Martinka Dia
- allergia, ellenség, érzékeny, fehérjeszerkezet, főzés., görögdinnye, gyümölcs, hőkezelés, kémiai felépítés, keresztallergia, légzésprobléma, növényi csoport, nyelvduzzanat, orális szindróma, orrfolyás, parlagfű, párolás, pollen, torokkaparás, tünetek, tüsszögés, virágpor, viszketés
Mondjuk úgy, hogy van az a szitu, amikor már a görögdinnye is tilos… De mégis hogyan válhat egy „ártatlan” gyümölcs, a közkedvelt görögdinnye az allergiásoknak ellenséggé? Például úgy, hogy a parlagfűre érzékenyeknél előfordulhat ez az úgynevezett keresztallergia. Sajnos igen, van ilyen.
A parlagfű rendszerint augusztustól október végéig szórja pollenjeit, már jól ismerem a helyzetem: a fagyokig tart a szenvedés. A fekete üröm szintén, bár már július utolsó két hetében is okozhat tüneteket. A leggyakoribb panaszok a tüsszögés, az orrfolyás, az orr eldugulása, a szem könnyezése, viszketése, vérbősége, a torokkaparás és viszketés.
Akkor most lőttek a dinnyének? Bizony lehetséges. A parlagfű - túlérzékenység különdíja a dinnye okozta félelmetes allergiás tünetegyüttes.
A parlagfű-allergiások egy része van olyan „mázlista”, hogy a görögdinnye, mint keresztallergén, plusz tüneteket okoz. Az említett virágpor és ez a gyümölcs, minden látszat ellenére, azonos növényi csoporthoz tartozik. Kémiai felépítésük, fehérjeszerkezetük hasonló, így okozhat allergiát a görögdinnye. Hogy még mondjak egy-két rossz hírt: csínján kell bánni a sárgadinnyével, a paradicsommal, az uborkával és a banánnal is. Ezek persze nem tilosak, de erősíthetik az allergiás tüneteket.
A hasonló fehérjemolekula-szerkezet felel tehát a keresztallergiákért, azok mégis egészen más tüneteket okoznak: az úgynevezett orális allergia szindróma kialakulásában van szerepük. Ilyen esetben a szájüregben lép fel először az allergiás tünet: kellemetlen viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, sőt még hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán légzésproblémák.
Nézzük, melyek a tipikus párosok, ha keresztallergiáról beszélünk:
Parlagfű esetében: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
Fekete ürömnél: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
Nyírfa allergiánál: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó
Füvekre érzékenyeknél: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
Földimogyoróra allergiásoknál: dió
Diófélék esetén: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.
Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi
A keresztallergia hátterében tehát az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll, s sajnos nem tudunk jobb tanácsot adni, mint elkerülni ezeket az élelmiszereket. Viszont jó hír, hogy a keresztallergia viszonylag ritka jelenség, az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő. A keresztallergiától szenvedőknek érdemes a keresztallergiát kiváltó zöldségeket, gyümölcsöket főzni, párolni, mivel a hőkezelés során azok általában elveszítik allergén hatásukat. Ez mondjuk a dinnye esetén engem egyrészt nem vigasztal, másrészt egyes ételek esetében nem hatásos a hőkezelés sem.
Martinka Dia
Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel
Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.
A hiperpigmentáció és kezelése
Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?
A többműszakos munkarend hatásai az egészségre
Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.
Mikor nem mosunk helyesen fogat?
Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.