Menü

Mit tehetünk a terhességi visszerekkel?

Kedves férfi olvasóink most nem biztos, hogy kattintottak, bár ki tudja, a férjemnek is visszeres a lába, nemcsak női probléma ez, de mondjuk tény, hogy külön kategóriát jelentenek a terhesség alatt kialakult visszerek, megpattant hajszálerek. Nekem momentán a bal lábam lett a 3. terhességem alatt számomra eléggé elkeserítő. Vajon ez végleges, már így marad, vagy kezelhető és elmúlik? Ennek néztem utána.

A várandósság hónapjai alatt szerintem elég sok nő szembesül aggódva különböző bőrproblémákkal, ekcémával, kellemetlenségekkel, pluszkilókkal, dudorodó visszerekkel. A visszerek látványa nem túl szép és bizalomgerjesztő, de nemcsak esztétikailag zavaró, hanem egészségügyi kockázatot is jelentenek.

A visszerek egyébként nemcsak a lábszárat érinthetik, igaz inkább főként lábon jellemzőek, de kialakulhatnak az alsótest más részein is. Na de miért épp terhesség alatt alakulnak ki ezek a kellemetlenségek?

Valószínűleg azért, mert a testben extra mennyiségű vér termelődik a mama és a baba táplálása, a magzat növekedése miatt, ami extra nyomást rak az erekre, ezért alakulnak ki a visszerek. Számomra jó hírt jelent, hogy mivel nálam korábban nem voltak jelen, így van esély rá, hogy a szülést követően néhány hónap múlva ezek visszerek maguktól visszahúzódnak. Ha nem, akkor érdemes különböző krémekkel elkezdeni a kezelésüket, valamint orvosnak megmutatni a szövődmények (pl. trombózisveszély) elkerülése miatt.

Léteznek tanácsok a terhesség alatti visszerek megelőzésére, bár rám ezek mind jellemzőek és ennek ellenére is kialakult a probléma, azonban érdemes ezeket a tényezőket is figyelembe venni.

Amikor csak lehet, polcoljuk fel a lábunkat. Rendszeresen végezzünk bokakörzést, és ne üljünk kereszttett lábbal. Mozogjunk, sportoljunk terhesség alatt, ha orvosunk engedi, ha mást nem, legalább napi fél óra sétát iktassunk be a napjainkba. Ne hordjunk szoros ruhadarabokat, ezek terhesség alatt amúgy sem ajánlottak. A tűsarkú cipő viselése sem tesz jót, s nem is kényelmes, illetve a növekvő pocak okozta egyensúlyproblémák miatt balesetveszélyes is. Ne hízzunk sokat! Ez rajtunk múlik, nem tanácsos 10 -12 kilónál több pluszt viselni, indokolatlan az ennél nagyobb súlygyarapodás. (Természetesen ikerterhesség esetén több lehet a megengedett hízás). A vitaminpótlás a visszerektől függetlenül is nagyon fontos a babavárás alatt, de saját magunk miatt is fontos feltölteni a vitaminkészleteinket.

Ha a szülés után néhány hónappal sem múlnak el a visszerek, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni a problémával és megkezdeni a kezelést.

Martinka Dia

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.