Smoothie mint napindító
- Dátum: 2020.10.09., 07:07
- Liszli Kornélia
- D-vitamin, egészséges, finom ital, frissítő, gyümölcs, joghurt, kalcium, kísérletezés, mandulatej, minden évszakban, napindító, recept, saját recept, smoothie, tehéntej, turmix, új ízek, zöldség
Nem tudod, hogy mit egyél reggelire vagy épp mivel dobd fel az ebéded? Szeretsz kísérletezni az ízekkel? Szeretnél egészségesebben élni, de nem tudod megenni a zöldségeket magában? Akkor a tökéletes választás számodra egy frissítő smoothie, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.
Mostanában már egyre elterjedtebbé váltak a különleges turmixok, modernebb nevén a smoothie-k, amiket fogyaszthatunk reggelire is magukban, de ebéd után is megihatjuk őket. A neten rengeteg receptet találhatunk az egyszerűtől a sok hozzávalósig. Viszont ha elég kreatívak vagyunk, és szeretünk kísérletezni, új ízeket kipróbálni, akkor akár recept nélkül, mi magunk is kreálhatunk ilyen finom italokat.
A smoothie-kat készítheted tehéntejjel, joghurttal (ettől krémesebb lesz) vagy növényi tejjel mint például a szója-, a mogyoró-, a mandula-, a rizs- és a kókusztej.
A tehéntej gazdag kalciumban és D-vitaminban, valamint remek fehérjeforrás.
Az őrölt mandulából és vízből készülő mandulatejet sokan kedvelik, mivel édesebb, mint a tehéntej, viszont alacsonyabb a zsír- és cukortartalma, ezek mellett pedig még sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, azonban fehérje tartalma igen csekély.
A mogyorótej szintén finom, B- és E-vitaminban gazdag, viszont zsírban és kalóriában is, így ha diétázni szeretnél, nem ez a legjobb választás.
Gyerekeknek nem ajánlott a tehéntej mentes étrend a megfelelő csontfejlődés miatt, így nekik ebből készítsük a turmixot!
Feldobhatod még az italod mézzel, zabpehellyel, juharsziruppal, fahéjjal, lime levéllel. Ezektől még ízletesebb lesz, de nem szabad túlzásba sem esni, az se jó, ha elveszi a gyümölcsök ízét.
Zöldségekkel (mint pl. a bébi spenót, római saláta, jégsaláta) kombinálva a gyümölcsöket, még változatosabbá tehetjük az italunk. Sokan nem szeretik a spenótot, viszont egy marékkal belecsempészhetünk a smoothie-ba, meg se érezzük, és mégis belevittünk egy kis plusz egészséges hozzávalót. (Gyerekeknél ez egy jó taktika lehet, hogy elfogyasszák ezt a nagyon utált zöldséget.)
Hogyha épp nincs friss gyümölcs otthon, az se gond, mert egy jó turmixgép elbírja a fagyasztott gyümölcsöket is, és abból is ízletes smoothie készíthető.
Így októberre ezt a finom őszi smoothie receptet ajánlom:
1 kis darab sütőben sült sütőtök
1 db banán
1 csésze mandulatej
1 ek méz
1/4 vanília rúd kikapart magja
(1 ek chia mag)
1 ek mandula
fahéj, gyömbér, ízlés szerint
A hozzávalókat tegyük a turmixba, pépesítsük, és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük!
Miután felhörpintettük italunkat, alaposan mossuk el a turmixgépet, az apróbb alkatrészeket, pengéket, mert ha ezt nem tesszük meg, számos ártalmas baktérium maradhat a gépünkben! Még akár szalmonellát is kaphatunk a nem megfelelően tisztított turmixgép miatt. Tehát erre mindenképp figyeljünk oda!
A legjobb, hogy smoothie-t minden évszakban készíthetünk, mindig más-más hozzávalóval, ami éppen van otthon. Legyünk kreatívak, találjunk ki saját recepteket, ne féljünk az új dolgoktól! Jó kísérletezést!
Liszli Kornélia
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai
30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.