Menü

Karácsonyi illatok

Karácsony idején, de tulajdonképpen a téli időszakban ünneptől függetlenül is van néhány illat, aroma melyekkel egészen kellemes és meghitt ünnepi hangulatot tudunk varázsolni, akár párologtatunk velük, akár illatgyertyaként használjuk, akár fürdővízbe cseppentjük, akár süteményekbe tesszük. Az illóolajokat kizárólag szakember tanácsai alapján használd belsőleg.

Karácsonyi illataink egyike az ánizs, illetve a csillagánizs. Egy bögre forralt bort juttat eszembe a fahéjjal együtt.

A fahéj klasszikus ünnepi, téli, karácsonyillatunk. Leggyakrabban aromalámpás párologtatással, bedörzsöléssel, illatos fürdővízzel, illatgyertyákkal használjuk, de kiváló bármely ünnepi süteménybe, kalácsba, sok levesbe, italba.

A fahéjrudak már rengeteg boltban beszerezhetőek, melyeket ajtó vagy asztali díszre, illatpárnára, narancsra is tűzhetünk, így ünnepi dekorációnk is illatossá válik.

A fahéj rengeteg felhasználási ötlettel bír, az egyik legsokoldalúbb és emiatt az egyik legkedveltebb arománk.

A gyömbér is egy erősen aromás pikáns illatunk, hangulatjavító afrodiziákum. Szintén a karácsony illata, fűszere.

A fenyő illata, olaja is hozzátartozik a téli ünnepkörhöz, az olajat a lucfenyő tűleveleiből és terméseiből vonják ki. A téli aromaterápia része. A levegő szagtalanítására és illatosítására is alkalmazhatjuk a lucfenyőolajat, de a klimatizáló berendezés betétjét is átitathatjuk vele, vagy hagyományos aromalámpás párologtatással is használhatjuk.

A narancs fanyar illata elmaradhatatlan a lakásból. A narancs és a citrom illóolaja ráadásul fertőtlenítő és antibakteriális hatású.

A keserű narancsból készült illóolajat elsősorban légúti fertőzések idején alkalmazzák légtér illatosítására, valamint masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként.

Ha egy egész narancsba szegfűszeget szúrunk, s ezt a fűtőtestre tesszük, akkor nem csak szép dekorációt, de egyben kellemes illatot is kapunk.

Hogyan készítsünk szegfűszeggel dekorációt? Például illatpárnába, narancsba szúrva, de használjuk bátran a főzés során is, pl, gyümölcslevesbe, kompótba, felnőtteknek forralt borba téve.

A vanília igazi afrodiziákum. Ellazító, feszültségoldó hatású, kellemes illat segíti az ünnepre való ráhangolódást, növeli az intimitást. Süteményekből, krémekből, pudingokból kihagyhatatlan. A vanília illóolaj kellemes illata nyugtató hatásának köszönhetően ideális lehet, ha kisebb alvászavarokkal küzdünk. Csak egy cseppet használjunk belőle, mivel nagyobb mennyiségben erőteljes illata éppen az ellenkező hatást eredményezheti és irritálhatja a nyálkahártyát.

Semmi nem tud a karácsony illatánál jobban ráhangolni az ünnepre, ezért használjuk bátran otthonunkban a karácsony illatait, aromáit.

Martinka Dia

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.