Menü

Fergeteges fánk receptek

A farsangi időszakkal elérkezett a fánk készítés ideje is. Ma már a különböző diétákat és étrendeket követőknek sem kell aggódnia, hiszen a hagyományos receptek mellett a fánk vegán, gluténmentes és laktózmentes módon is elkészíthető.

Hagyományos túrófánk

Egyszerű és gyors „nagymama-recept”.

Ami kell hozzá:

25 dkg liszt
25 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál cukor
csipet só
1 db citrom
olaj a sütéshez

A hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a megtisztított citrom héját is. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, amiből kis, egyforma méretű golyókat formázunk.

Olajat forrósítunk és óvatosan, forgatva kisütjük a kis fánkokat. A kész fánkokat papírtörlővel bélelt tálba tesszük, hogy a felesleges olajat felfogja. Ha kész lett egy tálba tesszük őket és ízlés szerint porcukorral, gyümölcslekvárral tálaljuk.

Gluténmentes fánk

Gluténmentes lisztből készül, de ugyanolyan finom!

Amire szükség lesz:

250 g gluténmentes lisztkeverék
50 g cukor
125 ml langyos tej
20 g élesztő
1 darab tojás
30 g margarin
lekvár
olaj a sütéshez

Első lépésként futtassuk fel az élesztőt. Miután felfutott keverjük hozzá a cukrot, a lisztet, a margarint és a tojást, majd tegyük félre és pihentessük körülbelül egy órát. Amikor szépen megkelt nyújtsuk ki a tésztát egy kis (gluténmentes) lisztes felületen és kiszaggatjuk egy nagyobb szaggatóval.

Forraljunk olajat, körülbelül egy ujjnyi mennyiséget (ez függ a fánkok méreteitől is). Amikor már forr, óvatosan tegyük bele és körülbelül oldalanként 2-2 percig süssük, amik szépen bebarnul.

Frissen, lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Vegán túrófánk

Az állati eredetű ételeket mellőzőknek sem kell fánk nélkül maradniuk, a túrót más alternatívákkal helyettesítve az ízvilág ugyanúgy finom és különleges.

Hozzávalók:

250 g vegán túró (boltban is beszerezhető, de otthon is el lehet készíteni növényi tej és ecet segítségével)
300 g liszt
10 g sütőpor
100 g cukor
50 g szóda
és 60 g növényi tej

Összekeverjük az összes hozzávalót és pihentetjük legalább negyed óráig. A tésztából kis, diónyi nagyságú golyókat formálunk, amiket olajban kisütünk. Hasonlóan a többi fánkhoz porcukorral tálaljuk, meg is forgathatjuk rendes cukorban is.

Jó étvágyat!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.