Menü

Mondjunk nemet a téli depresszióra!

A téli időszak, a hideg, a sötét - covid járvány nélkül is - hajlamosít a melankóliára, depresszióra. Reggel alig bírunk felkelni, este hamar sötét lesz és hideg, nem tudunk koncentrálni a feladatainkra, letargia lesz rajtunk úrrá. A téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség.

A téli depresszió enyhébb formában a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabban 2-5 százalékát érinti. A téli levertség tünetei rendkívül hasonlítanak a depresszióra, azonban ez évszakhoz kötött, szezonálisnak mondható. Tünetei a levert hangulat, az alvási nehézségek, vagy épp túl sok alvás, koncentrálási problémák, enerváltság, letargia, ingerlékenység, társasági élet kerülése, libidónk csökkenése, több egyedüllét. Észrevehető mindezek mellett a feszültségek, érzelmi zavarok megjelenése, mozgásszervi panaszok, pszichoszomatikus betegségek előfordulása és az immunrendszer gyengesége.

A napsütés hiánya nagyon hiányzik a szervezetünknek télen, arról nem is beszélve, hogy a téli évszakban sokkal több szénhidrátot kívánunk, gyakran tör ránk a nassolási érzés, ami sajnos óhatatlanul hízással jár.

Ha a fentiek közül több állítás is igaz ránk, a legjobb, ha szakemberhez fordulunk, hogy enyhítsük a depressziós ismertetőjeleket.

Egy megoldás a szakemberen kívül a fényterápia, mely a téli fényhiányra jelenthet átmeneti megoldást. Ez egy orvosilag is elismert módszer, mely a hangulatzavar leküzdésére szolgál.

A téli depresszió ellen nagyon fontos az elegendő alvás, ami azt jelenti, hogy időben feküdjünk le aludni, ne maradjunk fent este kilenc-tíz óránál tovább és ezt minden nap ugyanebben az időpontban próbáljuk megtenni.

A friss levegőn való mozgás, egy séta, a téli lehangoltság egyik legjobb ellenszere, még akkor is, ha nem szívesen mozdulunk ki a hideg napokon.

Ne sajnáljuk a pénzt, ha lehetőségünk van rá, jelentkezzünk be egy masszázsra.

Az étkezésre való odafigyelés talán fontosabb télen, mint bármikor. Különösen akkor, ha a téli ünnepek után némi súlyfelesleggel indítottuk az új esztendőt, ami pedig még inkább elkedvetlenít bennünket. Fontos az vitaminok és ásványi anyagok, a fehérje bevitele, a szénhidrátok és zsír mértékének csökkentése.

Most februárban egyáltalán nem késő elkezdeni diétázni, nyárra még simán csúcsformába hozhatjuk magunkat, ha most odafigyelünk és életmódot váltunk.

A téli depresszió esetében szakember segítségével fel lehet készülni a tünetek elkerülésére, vagy mérsékelni lehet azokat, akár a gyógyszeres kezelés időben történő beállításával is.

Martinka Dia

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.