Menü

Mit tegyünk a hajhullás ellen?

Az állandó meleg, a kötött sapkák, a kinti zimankó egyaránt ártanak a fejbőrünknek. Ha a te hajadat is megviselte a tél, nem kell pánikba esned. A hajhullás valahol egy természetes folyamat, napi 80 hajszál elvesztése még természetesnek mondható, e felett viszont már valamilyen más probléma állhat a hajhullás hátterében.

A hajhullásnak három fő fajtája van:

Diffúz hullás: Ebben az esetben a hajszálak elvékonyodnak, majd kihullanak. Valójában a hajszálak mindig pótolják egymást, de nem képesek megerősödni, mert elvékonyodnak, és így a megnövekedett haj folyamatosan kihullik.
Alopecia (areata): Kör alakú hajhullás a fejtetőn. Ez a fajta probléma, általában idősebb korban jön elő és legfőképp férfiakat érint. Valamint allergiás reakció és gyulladás is okozhat ilyen problémát.
Androgenetikus hajhullás: Ez tekinthető a hajhullás legkomolyabb fajának. Legfőképp férfiakat érint, és idősebb korban jelenik meg. Először kopaszodó halánték jelenik meg, majd végül teljes kopaszság következik be. Ez a folyamat gyógyíthatatlan, de sokszor egy rendkívül hosszú időszakról van szó, ez alatt, akár évtizedeket is lehet érteni és ma már különböző szerekkel (samponok, balzsamok, gélek) valamint hajbeültetéssel lassítani lehet a folyamatot. Fontos megemlíteni, hogy valójában a hajbeültetéssel is csak időt lehet nyerni, de előbb-utóbb a beültetett haj is hullani kezd. Valamint ugyanúgy ápolni kell, mint az “eredeti” hajunkat.

Fontosak a vitaminok!

A rendszeres vitaminfogyasztás rendkívül fontos tud lenni. A hajnak legtöbbször a B vitamin használ a legtöbbet, mivel erősíti és táplálja a hajat, valamint a faggyútermelésre és a hajhagyma anyagcseréjére is jó hatással vannak.

Az A vitamin szintén hasznos tud lenni, mert segíti a bőr regenerálódását és a hajszálak fejlődését. Azonban, kimondottan hajhullás miatt, A vitamint nem érdemes szedni, mert a túlzott bevitele (tablettákkal) káros tud lenni, és többek között sárgaságot, veseproblémákat okoz.

A stressz itt is az egyik legfőbb ok!

A túlzott stressz sajnos ma már népbetegség, és ez valójában a hajhullás egyik legfőbb oka is lehet. A tartós stressz hatására, a hajhagymákban vitaminhiány alakul ki, emiatt pedig elvékonyodnak a hajszálak és hullani kezdenek.

Nagyon fontos, hogy csökkenteni tudjuk a mindennapi stresszt, és ezzel szép fokozatosan a hajhagymák állapota is helyre tud állni. Ezen felül érdemes lehet használni, különböző speciális készítményeket, mint például a Nizoral vagy Alpecin samponok, amelyekből többféle készítmény is megtalálható, a problémától függően.

Benne van az emberi genetikában!

Ma sajnos rengeteg ember küzd hajhullással, és köztük sok fiatal is. A legtöbb kutatás szerint, az emberi DNS-ben olyan elemek találhatóak meg, amelyek miatt vékony szálú lesz az emberek haja. Emiatt pedig a hajszálak könnyedén eltöredeznek, valamint a hajhagymák az ember életkorával előrehaladva fokozatosan elhalnak, és emiatt következik be a hajhullás.

Ez ellen ma már számos módszerrel lehet küzdeni, amelyekkel a hajhullás lassítható és akár hosszú évekig megállítható, de általában, aki a fiatal éveiben ezzel a problémával küzd, az az élete későbbi részében sem fogja tudni elkerülni a hajhullást, de ezt a problémát akár 60-70 éves korig is ki lehet tolni, különböző beavatkozásokkal és szerekkel.

A hajhullás sajnos egy kellemetlen és tömegeket érintő probléma. Sokszor nem tehetünk ellene semmit, mert genetikailag kódolva van bennünk. Ettől függetlenül lehet késleltetni a folyamatot a megfelelő vitaminok, nyomelemek fogyasztásával. Valamint legyen Ön férfi vagy nő, amikor baj van, akkor bátran forduljon bőrgyógyászhoz, mert a korán felfedezett hajhullást sokkal könnyebb kezelni és megállítani, mint a már előrehaladott állapotban lévőt.

Szabó Máté

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.