Menü

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Az elmúlt évek, vagy inkább évtizedek egyik legismertebb tudományos blöffje a „lúgosítás”. Bár csodaszerként, forradalmian új gyógymódként emlegetik, valójában nem csak értelmetlen, de akár káros is lehet az egészségünkre nézve.

A szervezetünk pH értéke állandó, ezért nem beszélhetünk elsavasodásról sem, ami ellen küzdenünk kéne az úgynevezett lúgosító termékekkel. A testfolyadékok pH értéke különböző lehet, mivel más és más feladatot látnak el más és más környezetben, de a szervezetünk azon dolgozik, hogy a belső egyensúly, homeosztázis fennmaradjon, vagyis a pH érték is állandó legyen. Ennek felborulása komoly egészségügyi szövődményekkel járhat attól függően, milyen mértékű volt a beavatkozás.

Például, ha a beteg pusztán a lúgosítónak kikiáltott étrendet követi, ami növényekben gazdag, azzal nincs különösebben gond, hiszen alapvetően egészséges diétáról beszélünk, azonban ne várjunk tőle semmilyen eredményt szervezetünk kémhatása terén. De súlyos következményei lehetnek mondjuk a hígítás nélkül használt lúgoscseppnek, vagy mondjuk a pár éve még Magyarországon is terjedő tévhit: a szódabikarbóna intravénás használatának.

Bár sokan most meglepődhettek az olvasottakon, nem is olyan régen még dr. Tullio Simoncini tartott előadásokat hazánkban a tumor legjobb ellenszeréről: az intravénásan beadott szódabikarbónáról. Rengeteg elkeseredett daganatos beteg próbált megoldást találni ezzel a módszerrel, azonban az eredmény kicsit sem volt kielégítő. Simoncinit eltiltották a hivatás gyakorlásától és 3 év börtönre ítélték.

Korábban már kerültek börtönbe, szakmájuk gyakorlásától eltiltották vagy pénzbírságot szabtak ki azokra az orvosokra, természetgyógyászokra, akik a lúgosítást hirdetve olyan „gyógymódokat” alkalmaztak betegeken, amiktől később súlyos szövődmények, vagy halál következett be. Például Robert Young amerikai természetgyógyászra 105 millió dolláros büntetést szabtak ki, mivel azt hirdette, a vér elsavasodása okozza a betegségeket, így a vér lúgosítása a megoldás. A vér azonban egy nagyon szigorú pH tartományban mozoghat csak, aminek felborulása súlyos követkeményekkel jár.

A vizelet kémhatása lehet lúgosabb vagy savasabb az étrendtől és egészségi állapottól függően, de ennek lúgosítása semmilyen gyógyhatással nem bír. Ráadásul a lúgosításhoz szükséges étrendkiegészítők és „gyógyszerek” sokszor nem az olcsóbb kategóriába tartoznak, így valójában a gyógyulni vágyót nem csak egészségügyileg károsítják ezek a kuruzslók, de pénzügyileg is. Fontos, hogy bármilyen természetgyógyász vagy alternatív gyógymódokkal foglalkozó ajánl egy új módszert, azt előbb vitassuk meg szakorvosunkkal, vagy legalább tájékozódjunk megbízható forrásból.

Balogh Emese

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.