Menü

Együtt aludjon a gyerek a szülővel? Hol kell meghúzni a határt?

Együtt aludni a gyermekkel, vagy külön? a téma megosztó. Sokak szerint teljesen normális, ha egy 8-9, akár 10-12 éves gyermek a hitvesi ágyban alszik el a szülőkkel, velük tér nyugovóra, van, mások szerint azonban ennek nem biztos, hogy így kellene történnie és hosszútávon negatív következményei vannak. Mit mondanak erről a szakemberek, pszichológusok, gyermekpszichológusok?

Kétféle véglet van ebben a témában is, egyik az a típusú szülő, aki együtt alszik a gyermekével, vagy gyermekeivel és ebben semmi negatív dolgot nem lát, szeret így pihenni (vagy épp nem pihenni), összebújni a kicsikkel, hallgatni a szuszogásukat, jó érzéssel tudja maga mellett a pihegő kis csöppségeket, nem gondolja, hogy elválasztja őket, nem pártolja a külön alvást.

A másik véglet esküszik arra, hogy a hitvesi ágyban gyereknek nincs helye, pihenés pártiak, elveik vannak és úgy tartják, mindenki a saját ágyéban tud lejobban aludni. Én az egyik táborhoz tartozom, de nem az én véleményem a fontos, hanem szakemberé, pszichológusé. Nézzük mit tartanak az együtt alvásról.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint több baj is van az együtt alvással.

A gyerek önállósodását hátráltatjuk vele, későbbiekben sem tud majd egyedül álomba merülni, félhet is esetleg a szülők közelsége nélkül. A jövőben, felnőttkorában sem tud egyedül elaludni,

a pszichológusok szerint emiatt lehet társfüggő, kapcsolatfüggő, mert fél az egyedülléttől és emiatt inkább benne maradhat egy nem működő kapcsolatban is.

A gyermek szemszögéből nézve tehát ezeket a negatívumokat sorolják a szakértők, míg a másik oldalon a szülők szempontjait figyelembe véve, a gyermekkel való alvás negatívan hat az intimitásra, a szexualitásra, az együtt alvásra, arról nem is beszélve, hogy a sokszor oly fáradt szülők nem tudják kipihenni magukat az örökmozgó, rugdosó, álmában forgolódó gyermekük mellett.

Fel kell tenni a kérdést, hogy hosszútávon mit jelent együtt aludni a picikkel, rászoktatni őket, hogy a szülőkkel egy ágyban aludjanak el. A szülőnek érdemes önvizsgálatot tartania: miért nem tudom elengedni a gyerekem? Miért akarok még éjjel is vele aludni?

Érdekes dolgot olvasok a neten: „előfordul, hogy ez a szituáció a szülők között zajló játszma részévé válik. Például lehet, hogy valójában a szexet hárítják vele.” Sok szempontból is megvizsgálandó ez a téma.

Nehéz eldönteni, hogy vajon tényleg a gyermek igényli azt, hogy minél tovább a szülői ágyban maradjon, vagy valójában az anyának jelent biztos pontot, ha gyermeke mellette alszik.

Sok pszichológus egyetértett abban, a leválás a legtöbbször inkább az anyának jelent problémát.

Ha ezek után rászántuk magunkat a változtatásra, mit tehetünk?

Meg kell tanítanunk egyedül elaludni a gyerekeket, például altatás közben ki-kimegyünk pár percre, megnyugtatóan nyitva hagyva az ajtót, közben beszélni hozzá. Esetleg villanyt kicsit égve hagyni, kevés félhomály, a kedvenc alvókendője, plüssállata…

Előbb-utóbb megtanul önállóan elaludni. Mindenkinek jobb lesz.

Martinka Dia

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.