Menü

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

Egészséges életmód, életmódváltás, szénhidrátbevitel, cukormentes, diétás…satöbbi, bizonyára a leguncsibb és legelcsépeltebb szavak listáján szerepel, mert ma már a csapból is az folyik, mit és hogyan és mikor kéne tennünk magunkért. Sokszor idő sincs végigolvasni a tanácsokat, most azonban egy rápillantás elég erre a cikkre és a néhány javaslatra.

Tíz pontot ígértem, nem többet, nos nézzük végig, gyors leszek.

Változatosság. Több íz, több szín, több alapanyag, több tápanyag.
Zsírbevitel csökkentése. Kevesebbet, mást, extra szűz olívaolajat, kókuszzsírt, sütőben sütött dolgokat. Gőzölést, párolást. Ezt jelenti.
Kevesebb só! Megköti a vizet, egészségtelen, függőség alakulhat ki. A kevesebb több.
Édességet keveset és ne befejező fogásként, hanem különálló étkezésként, például reggelire, uzsonnára és mértékkel.
Gyümölcsöt mértékkel, zöldségből sokat.
A teljes kiőrlésű gabonák egészséges szénhidrátok, vigyük be naponta az étrendbe. Bizonyos diéták nagyon alacsony szénhidrátbevitelt írnak elő, nem egészséges hosszútávon! Vállalom a véleményem és kitartok mellette, jöhet akármilyen ketogén és paleo irányelv. Szénhidrátra az agynak (is) szüksége van.
Napi 4-5 étkezés! A böjtölős étrenden lévők most ezzel nem értenek egyet, de én azt mondom, az életmódváltás nem a szélsőségekről és a drasztikus étrendekről szól. A betartható, életszerű, napiszinten folytatható, hosszútávú megoldásokban kell gondolkodni.

Víz, víz, víz. Nem üdítő, nem zéró kóla, nem mentes üdítő, nem alkohol, nem gyümölcslé, nem kávé és pláne nem energiaital. Víz.
Nincs tilos étel. Csak mérték van.
Maradt még egy. A végére hagytam a kedvencem. Semmi nem működik és semmi nem hoz eredményt a rendszeres mozgás nélkül. Újabb elcsépelt szó az unalmas kifejezések listáján, de amíg átlapozzuk, elnapoljuk, elhalasztjuk a sportot, nem fog az a szintű eredményt bekövetkezni, megvalósulni, amit szeretnénk, amire vágyunk. Az első 9 pont nem ér semmit mozgás nélkül.

Valószínű az életmódváltásnál a döntés meghozatala a legnehezebb lépés és ezen kell átlendülni, a többi már egyszerűbb. Számtalan segítség, recept, tanács megtalálható, de az akarat és a döntés az mindig saját magunkon múlik, az az egy, amit nem pótol semmi, nem lehet megvenni akciósan, nem kérhetjük meg rá a szomszédot, nem következik be magától. A döntés mindig a miénk. Akár ma is meg lehet hozni.

Martinka Dia

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.