Menü

Másik alternatíva a rizs helyett – A kölesről bővebben

Sokan keresnek az étrendükbe a rizs helyett egy másik alternatívát. A köles nemhiába egyre népszerűbb, már gluténmentes csodagabonaként is említik. Élettani hatásai mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni. Lássuk tehát, mire jó a köles?

Sokan óvakodnak a kölestől – mondván ők nem madarak. Pedig tisztító és gyomorbarát gabonaként ismerjük már manapság. Az „ősgabonának” számító kölest Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Már akkor rájöttek a mezopotámiaiak, hogy a gyomorra kifejezetten pozitív hatást gyakorol, mert magas rosttartalma „kipucolja” a gyomorban lévő salakanyagot, illetve egészen könnyen emészthető étel. Emiatt sokan alkalmazzák böjtölésnél vagy tisztítókúráknál.

Ellentétben a finomított gabonákkal, a köles gátolja a rossz hatású baktériumok elszaporodását. A köles lúgosító hatása miatt képes visszaállítani a sav-bázis egyensúlyt, mely magas húsfogyasztás miatt, egészségtelen szokások (alkohol, ital), de akár sztressz hatására is felbomolhat. Sokan ajánlják a köles étrendbe való beillesztését ezen tulajdonsága miatt.

Sportolóknak, testépítőknek is kifejezetten ajánlják a kölessel gazdagított ételeket, mert magas protein- és minimális zsírtartalma mellett 73g jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz. A köles legnagyobb arányban káliumot tartalmaz, ami csökkenti a magas vérnyomást és csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A köles jó B-vitaminforrás is lehet! Rendszeres fogyasztásánál sokan megfigyelhetik, hogy arcuk rugalmasabbnak és egészségesebbnek tűnik. Szintén a B-vitaminnak köszönhető az erős, egészséges hajszerkezet és a köröm. Ezek mellett aminosavat is tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, szóval köles evésével egy kis boldogsághormon is termelődik.

Láthatjuk tehát, hogy mennyi pozitív hatása van, de hogyan is készítsük el ételekhez. Akár a rizs, a köles is ehető édesen vagy sósan. Készíthetünk vele tökéletes lecsót, de akár vaníliával vagy fahéjjal tálalva is fantasztikus lehet. Rizskoch helyett akár köleskochot (kölesfelfújt) is készíthetünk! Ehhez hoztam is receptet!

Hozzávalók:

1 bögre megmosott köles

3 bögre tej

6 dkg vaj

2 egész tojás.

1 evőkanál vaníliaesszencia

1 citrom reszelt héja

4 evőkanál barnacukor vagy méz

10 dkg mazsola

1 teáskanál sütőpor

15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs

10 dkg mandulaforgács (elhagyható)

csipet só

vaj a kikenéshez

Elkészítés:

A tojásoknak különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.

A hozzávalókat – a mandulaforgácson kívül – összekeverjük egy nagyobb tálban, beledolgozzuk a vajas tojássárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot. Vajjal kikent tepsibe vagy sütőtálba öntjük. A tetejét meghintjük mandulával, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Magában is nagyon finom, de kínálhatjuk kompóttal, dzsemmel, gyümölcsös öntettel.

Nagypál Anna

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!