Menü

Minden, amit a kötőszövet erősítéséről tudni kell

Testünk idővel veszít a rugalmasságából, ám számtalan módszer létezik, amellyel megerősíthetjük a bőr tartásáért, feszességéért felelős kötőszöveti rostokat. Ne üljünk ölbe tett kézzel, nézzük, mi mindent tehetünk a fiatalos formánk visszanyeréséért.

Annak érdekében, hogy minél tovább jó formában maradjunk, karban kell tartanunk a kötőszöveteinket is. A bőr feszességét, tartását a kötőszöveti rostok biztosítják, ezek legfontosabb összetevője egy fehérje, a kollagén. Bőrünk 75 százaléka kollagénből épül fel, amelynek termelődése 25 éves kortól fokozatosan csökken.

Egyre csak puhulunk

A negyvenes éveinkre a kollagénállományunk 30, ötvenéves korunkra a 45 százalékát elveszítjük, hatvan év felett pedig teljesen leáll a termelése. Ezzel párhuzamosan a bőr kevesebb vizet és tápanyagot képes raktározni – veszít a tartásából, ráncossá válik –, valamint a hajunk és a körmünk szerkezete is megváltozik.

Mivel a kötőszövet legnagyobb részét a kollagén alkotja, természetes folyamat, hogy idővel nem csupán az arcbőr, de a test teljes bőrfelülete veszít a rugalmasságából. A kötőszöveti gyengeség következménye az esztétikailag zavaró narancsbőr megjelenése, valamint a terhességi csíkként ismert stria is. A laza kötőszövet kialakulásában szerepet játszhat a fogyás, a genetika, a mozgásszegény életmód, a túlzott napozás, az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás is, azonban ezek egy részén bármikor tudunk változtatni.

Tegyünk meg mindent a testünkért

A megfelelően összeállított diéta lassíthatja a szervezet öregedési folyamatait. Az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú, fehérjében gazdag étrend csökkenti a testzsírt, feszessé teszi az izmokat, növeli a bőr rugalmasságát. Testünk fiatalon tartásában elengedhetetlen a rendszeres sport és a bőséges folyadékbevitel is, amely alapfeltétele a szervezet kiegyensúlyozott vízháztartásának, a sejtek megfelelő működésének és a méregtelenítésnek. Ha a szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, elsőként a bőrből vonja el a vizet, amelynek következtében elmélyülnek a ráncok.

TIPP: a vérkeringést serkenthetjük hideg-meleg váltózuhannyal, testradírozással, szaunával, masszázzsal, Kneipp-vízkúrákkal, pakolásokkal és méregtelenítő testkezelésekkel is.

Feszesedjünk belülről is

Ha alapos munkát szeretnénk végezni és látványos eredményeket elérni, akkor kezeljük egyszerre a problémát kívül és belül is. A kollagénvesztést bizonyos mértékben táplálkozással is lehet kompenzálni: a szárnyasok bőre és porcai például nagy mennyiségű kollagént tartalmaznak. Ha azonban nem sikerül napi szinten csirkelábat, csirkebőrt vagy kakastaréjt fogyasztani, akkor nem marad más hátra, mint táplálékkiegészítőket beszerezni.

A szájon át szedett kollagénvegyület lassítja a kollagénvesztés ütemét, javítja az ízületek állapotát, felgyorsítja a sportsérülések gyógyulását, helyreállítja a gyomor roncsolódott nyálkahártyáját, meggátolja a ráncok képződését, javítja a bőr textúráját, erősíti és rugalmassá teszi a hajat és a körmöket.

Szerző: Udvari Fanni

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.