Menü

Sérv típusok és kezelési módjaik

Minden sérv együttes oka a nyomás és valamely izom megnyílása vagy gyengesége; a nyomás kitolja a szervet vagy szövetet a nyíláson vagy a gyenge ponton keresztül.

Milyen tünetei vannak a sérvnek?

A sérv tünetei elsősorban attól függnek, hogy a test mely részén alakul ki, de egyik jellegzetes tünete a kitüremkedés, dudor, amely érintésre érzékeny, fájdalmas. Köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor a kitüremkedés még látványosabbá válhat.

A sérv leggyakrabban a hasban alakul ki, amikor egy hasfali gyengeség lokalizált nyílássá vagy „defektussá” alakul, amelyen keresztül a zsírszövet, illetve a hashártyával borított hasi szervek kitüremkedhetnek. A sérv részben genetikai eredetű, ezért egyes családokban gyakrabban fordul elő.

A sérv az esetek többségében a tünetek alapján diagnosztizálható. Előfordul azonban, hogy orvosi képalkotó eljárást alkalmaznak a diagnózis megerősítésére vagy az egyéb lehetséges okok kizárására.

A sérvek típusai

Lágyéksérv

A lágyéksérv a leggyakoribb típusú sérv felnőtteknél. A hernia inguinalis, ismertebb nevén lágyéksérv férfiaknál gyakoribb, de nőknél is előfordulhat.

Lágyéksérv esetén a hasi tartalom, leggyakrabban a vékonybél, illetve a cseplesz (az emberi hasüreget fedő zsírréteg) a sérven keresztül kitüremkedik, melynek köszönhetően egy dudor, vagy látható kitüremkedés jön létre.

Combsérv

A combsérv (femoralis sérv) viszonylag ritkán előforduló típus, a sérvek mindössze 3%-át teszi ki. Míg a combsérv férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, szinte kivétel nélkül a nőknél alakul ki a női medence szélesebb csontozata miatt. A combsérv a felnőtteknél gyakoribb, mint a gyerekeknél.

Gyomortáji sérv

Gyomortáji sérv akkor fordul elő, amikor a hasi izmok gyengesége miatt a hasi szövetek kitüremkedhetnek az izmon keresztül. A gyomortáji sérv hasonló a köldöksérvhez, leszámítva, hogy a köldöksérv a köldök körül alakul ki, míg a gyomortáji sérv általában a köldök és a mellkas között.

Köldöksérv

A köldöksérv a köldökben vagy a köldök (umbilicus) körül fordul elő. A köldök a hasfal eredendően gyengébb területe, valószínűleg amiatt, hogy a köldökzsinór innen indult ki a méhben. A hasfal bőnyerétege elvékonyodhat, ami üreg (sérv) kialakulásához vezet a hasfalban.

Herevízsérv

A herevízsérv valójában egy olyan urológiai betegség, mely folyadék felszaporodással jár a here körül. Herevízsérv úgy alakul ki, hogy a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, és ezáltal megnő a here mérete. Oka általában valamilyen hegesedés vagy gyulladás, és gyakori szövődménye a herevisszér műtétnek. A herevízsérv műtét az esetek nagy részében megoldást jelent a problémára, mivel a kiújulásra kicsi az esély.

Hogyan kezelhető a sérv?

Laparoszkópos sérvműtét. Általánosságban a lágyéktáji sérveknél elfogadott elsődleges választás. Kiújult (azaz, már korábban is operált) lágyéktáji sérv esetén.

Kétoldali lágyéktáji sérv esetén: nehéz fizikai munkát végzőknél és sportolóknál kialakult lágyéktáji sérv esetén.

Egy bizonyos méretet nem meghaladó hasfali sérv esetén, ha a technikai feltételek adottak (korábban nem volt nyitott hasi műtét, nincsenek összenövések)

A laparoszkópos műtétek mindig titánium kapcsokkal rögzített műanyag háló alkalmazásával történnek, melyek megerősítik az elgyengült hasfalat. Laparoszkópos műtét előnye a kevésbé fájdalmas műtét utáni időszak, a gyorsabb felépülés és az aktív életvitelbe történő visszatérés.

Nyitott sérvműtét: elsősorban hasfali sérvek esetén szükséges.

Mikor bizonyos feltételek nem teszik lehetővé a laparoszkópos eljárást: nagyméretű sérvkapu, korábbi hasi műtétek, kiterjedt hasűri összenövések, súlyos májbetegség stb. Nyitott sérvműtétet esetén nem minden esetben alkalmaznak műanyag hálót, ezt mindig a sebészorvos dönti el.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.