Menü

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett, hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Eme Délkelet-Ázsiából származó gyógynövény a gyömbérek családjába tartozik, ezért sokan egyszerűen csak sárga gyömbérként ismerik, agyserkentő hatásai mellett.

Milyen jótékony tulajdonságai vannak az álombogyónak?

Enyhíti a stresszt: Az álombogyó csökkenti szervezetünk kortizol (stresszhormon) szintjét, ezáltal csökkentve a pánikbetegség és a depresszió kialakulásának esélyét.

Regenerálja az agyi idegsejteket: Az ashwagandha elősegíti az axonok és dendritek regenerálódását, felgyorsítja a szinapszisok rekonstruálását és javítja a memóriát is

Neurotranszmitter: Tudományos tesztek bizonyítják, hogy az ashwagandha csökkenti az acetilkolin lebomlásának mértékét, javítva a koncentrációkészséget. (az acetilkolin egy a számos ingerületátvivő anyagból amely agyunkban található.

A homeopátia bibliájaként is említett Materia Medica az imént említetteken kivűl számos egyéb panaszra is javasolja az ashwagandha szedését pl.:

gyengeségre

impotenciára

alacsony spermiumszámra

szexuális étvágytalanságra

Tökéletes antioxidáns: Az álombogyó kivonatok magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően segítik szervezetünk karbantartását.

Hogyan segít az Ashwagandha?

Az ashwagandha rendszeres szedése a következők miatt ajánlott:

segít a túlzott stressz és szorongás megelőzésében

ugyan lassan de segíti az agy regenerációját egy hosszabb depressziós/stresszes időszakot követően

javítja a kognitív funkciókat, optimalizálja a mitokondrium funkcióit

csökkenti szervezetünk cortisol szintjét

segíti a neuronok regenerációját heroin és ópiát

abuzust követően, enyhíti az elvonási tüneteket

az ayurvédikus gyógyászat szerint az ashwagandha szedése segíti a fiatalság megőrzését

javítja a GABA ingerületátvivő anyag hatékonyságát

Az agy legnagyobb ellensége: a stressz

A krónikus stressz és a kortizol hosszútávon rontja az agyműködést. A „University of California” neurológusai kimutatták hogy a krónikus stressz hosszútávon pusztítja az agy szinapszisainak struktúráját valamint megváltoztatja a neurális pályákat. Eme sérülések együttesen dominóeffektust generálnak rontva a hippotalamus és az amygdala közötti kommunikációt, rontva reakcióidőnket és memóriánkat.

Ezek a sérülések sajnos nem visszafordíthatóak, ezért az ashwagandha kivonatok szedése különösen javallott azok számára, akik gyakran kerülnek stresszes helyzetekbe.

Szerző: Udvari Fanni

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.