Menü

Biztosan csak beütöttem, vagy mégsem?

Sokan csak figyelmetlenségnek és megszokott dolognak tartják, hogy néha ismeretlen eredetű kék-zöld foltokat találnak magukon. Biztosan hallottunk már olyat is, hogy valaki csak egyszerűen „orrvérzős”. Esetleg gyakori fogínyvérzéssel küzd, de a fogkefe, vagy esetleg a dohányzás a felelős érte. Az esetek nagyrészében valóban apróbb ütésektől keletkeznek a foltok, amiket észre sem veszünk és az orrvérzés, vagy fogínyvérzés is előfordul ilyen-olyan okokkal, azonban van, hogy egészen más húzódik meg a háttérben. Ha túl gyakran fordul elő ez a jelenség, érdemes elgondolkodnunk egy kivizsgáláson, hogy nem vagyunk-e vérzékenyek, nem szenvedünk-e az úgynevezett von Willebrand betegségben.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a vérzékenység nem merül ki a hemofíliában. A hemofília egy öröklött, X. kromoszómát érintő betegség, mely esetében bizonyos véralvadási faktorok hiányoznak. Azonban ez igen ritka és jellemzően a férfiaknál fordul elő, azonban nem csak így lehet valaki vérzékeny. Ennél egy sokkal gyakoribb jelenség a von Willebrand szindróma, melynek tünetei lehetnek egészen enyhék, olyannyira, hogy sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek. Van veleszületett és szerzett formája is, azonban itt is a véralvadási faktorokban keresendő a hiba. A nevében is jelzett, Willebrand véralvadási faktor – tulajdonképpen fehérje - az, ami ennél a betegségnél alacsony mennyiségben van jelen, így nem megfelelő a véralvadás folyamata és vérzékenység jön létre.

Tünetei sokszor nem egyértelműek, vagy annyira enyhék, hogy nem is kezeljük őket tünetként. Ilyen például a megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, vagy az, ha az átlagosnál tovább vérzik egy seb, gyakran előforduló orr- vagy fogínyvérzés, nőknél az elhúzódó menstruációs vérzés. Szinén tünet, de egyben következménye is a kezeletlen von Willebrand szindrómának a vérszegénység. Ezt megelőzendő minél hamarabb felismerni és kezelni a betegséget.

Kezelése viszonylag egyszerű, de a betegség súlyosságától is függ; a hiányzó véralvadási faktort a beteg intravénásan kapja, de enyhébb esetben akár elegendő lehet csak véralvadást segítő gyógyszer szedése. Ettől függetlenül azonban, ha a betegnek műtétje, vagy komolyabb orvosi beavatkozása lesz, mindenképpen értesítenie kell az orvosát az állapotáról, hogy a procedúra alatt elkerülhessék a bő vérzést.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.