Menü

Napvédelem kívülről és belülről

Köztudott, hogy a fényvédő krémek, a naptejek megóvják bőrünket a ráktól, és segítenek megelőzni az öregedés jeleit, a májfoltokat és a ráncokat, mégis sokan elhanyagolják a napvédelmet. Nincs kedvük újra meg újra felkenni a napvédő krémet, vagy túl drágának találják, pedig nagyon sok bajtól megóvhatjuk bőrünket.

A gyermekeinknek még nagyobb szükségük van a fényvédelemre, hiszen bőrük vékonyabb, nálunk a magas, 30-50 faktorszámú készítmények javasoltak és válasszunk lehetőleg vízálló terméket, melynek nyilvánvalóan tartalmaznia kell az UVA és az UVB sugarak elleni hatékony szűrőket.

A picik bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért nekik mindig a megfelelő napozót válasszuk. Csecsemők bőrére csak fizikai fényvédő használható, közvetlen napfénynek soha ne tegyük ki a kicsiket, s még árnyékban is mindig alaposan kenjük be őket!

Vízparton a napernyő hiába ad árnyékot, az UV sugarak ezen átjutnak, ezért a bőr védelmére ekkor is gondolni kell.

A vízállóként jelzett fényvédőket is 2 óránként át kell kenni, illetve fürdés után is mindig fel kell vinni egy újabb adag naptejet, beleértve a hajlatokat is, továbbá tanácsos kalapot, vagy sapkát, kendőt is viselni, szemünket pedig védeni UV-szűrős napszemüveggel.

Melegben mindig fogyasszunk sok folyadékot, a napozás befejeztével pedig napozás utáni hűsítő termékekkel segíthetjük a regenerálódást, bőrünk megnyugtatását.

A külső napvédő szerek mellett belsőleg is gondoskodhatunk a napvédelemről.

A paradicsom fogyasztása például a belső napvédelmet szolgálja. Német-holland kutatócsapat azt vizsgálta, hogy UV-sugárzás esetén milyen különbségek mutatkoznak a paradicsomot fogyasztók és a semmilyen fényvédő szert nem alkalmazók bőrében. Az eredményeik szerint 40%-kal kisebb volt a bőrirritáció mértéke azoknál a tesztalanyoknál, akik paradicsompürét fogyasztottak, melyet a kutatók a paradicsomban lévő nagy mennyiségű lycopin hatásának tulajdonítanak. A lycopin a karotinoidok közé tartozik, ezek UV-sugárzással szembeni védő hatása pedig már régóta ismert. Ezek az anyagok a paradicsomon kívül más piros és sárga gyümölcsökben is előfordulnak. A paradicsom fogyasztása azonban kiegészíti a külső napvédelmet, semmiképp sem helyettesíti azt.

Ha valakit esetleg nem sikerült meggyőzni a fenti sorokkal a napvédelem fontosságáról, akkor végezetül egy szomorú tény: számos tanulmány kimutatta, hogy a bőrrák más daganatos betegségek, köztük az kockázatát is növeli, ennek egyik oka az, hogy az UV fény gyengíti a bőrsejteket és az immunrendszert.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.