Menü

Pattanások ellen

Mindenki találkozik életében legalább egyszer ezzel a bőrproblémával, azonban a kialakulás okai nagyon különbözőek lehetnek. Kamaszkorban a hormonális változások is okozhatják, de az életmód és az étrend is legalább akkora hatással van bőrünk egészségére. Persze ez csak a két nagyon gyakori ok és ennél sokkal mélyebben gyökerező és bonyolultabb folyamatok is állhatnak a háttérben, maradjunk egyelőre a hormonális okoknál.

A hormonok közül leggyakrabban a tesztoszteron az, ami felelőssé tehető a pattanások kialakulásáért. Ez azért van, mert a magas tesztoszteronszint fokozza a faggyútermelődést, ami pedig akadályozza az elhalt hámsejtek természetes leválását. Ezáltal a bőrön felgyülemlenek az elhalt sejtek és a faggyú, ez pedig egyfajta dugót képez a pórusainkon. A bőr természetes tisztulása így gátolva van, illetve ez a faggyúból és elhalt hámsejtekből álló réteg ideális táptalaj a baktériumok számára, ami pedig gyulladáshoz vezethet.

A tesztoszteron természetesen termelődik nőknél is, csak sokkal kisebb mennyiségben, mint a férfiaknál. A nőknél a petefészek termeli, valamint szoros a kapcsolat a tesztoszteron és az inzulin termelése között. Ugyanis, ha a vér inzulinszintje magas, akkor a tesztoszteron termelése is fokozódik. Nem meglepő tehát, hogy a magas tesztoszteronszint mögött sok esetben áll inzulinrezisztencia. Ha kiemelkedően magas a tesztoszteron értékünk, érdemes lehet kicsit mélyebbre ásni, nem-e IR/PCOS, vagy valamilyen pajzsmirigy zavar áll a háttérben, mivel ilyenkor nem a tesztoszteron szintje a valódi probléma, hanem az azt kiváltó hormonális, vagy anyagcserezavar.

Nem véletlen, hogy ilyen esetekben a szokásos bőrtisztító és arclemosó termékek hatástalanok, hiszen a bőr legfelső felületét bár valóban tisztítják, az rövid időn belül újra zsíros és „koszos” lesz, mivel a probléma mélyebben gyökerezik. Itt jön a képbe a fogamzásgátló. Bár nem pattanások kezelésére írják fel és bátorítani sem szeretnénk senkit, hogy rögtön ehhez forduljon, azonban sok esetben megoldhatja a problémát nőknél, amennyiben az valóban hormonális eredetű. A hormonális fogamzásgátló tabletták közül a kombináltak válnak be leginkább a pattanásos bőr kezelésére. A kombinált fogamzásgázlók tartalmaznak ösztrogént és progeszteront is. Persze azzal is számolni kell, hogy ezeknek a fogamzásgátlóknak lehetnek mellékhatásai is, mint például a köztes vérzés, a fejfájás, ingadozó hangulat, súlycsökkenés vagy éppen súlygyarapodás. Sokszor a bőrgyógyász maga is felveti a fogamzásgátló tabletta szedésének ötletét, ha úgy látja, hatásos lehet az akné, vagy a bőr egyéb hormonális eredetű változásainak kezelésében.

Az akné kezelése mindig összetett, így a megoldás is általában az. Sokszor hetekig tarthat, mire megtalálják a személyre szabott, megfelelő gyógyszert vagy gyógyszerkombinációt és természetesen a diagnosztika sem egyszerű, hiszen ahogy fentebb említettük, rengeteg oka lehet annak, ha bőrünk pattanásos. Érdemes először bőrgyógyásszal egyeztetni, esetleg, ha egyébként is szedünk fogamzásgátlót, nőgyógyászunkkal is konzultáljunk, van-e olyan lehetőség, ami az aknés bőr állapotát is javítja.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.