Menü

A terhesség legkorábbi jelei

Testünk gyakran már a terhességi teszt pozitívvá válása előtt elárulja nekünk, hogy áldott állapotban vagyunk. A terhesség első jelei azonban nagyon sok esetben összekeverhetőek valamilyen orvosi probléma jeleivel vagy lehet egyszerűen csak PMS is, tehát fontos mielőbb elvégezni egy tesztet.

Menstruáció késése, mássága

Amikor a nő életében egy ciklus kimarad, gyakran az első dolog egy otthon elvégezhető terhességi teszt elvégzése. Egy kései vagy kimaradt ciklus a terhesség legismertebb jelei közt van. Sok nő azonban a terhesség alatt is vérzik az első néhány hétben, mely nem más mint a beágyazódási vérzés. Egy ciklus után vagy a terhességi teszt pozitív eredménye után következő erős vérzés vetélés jele lehet, ezért mindenképp keresd fel orvosodat.

Más tényezők is hozzájárulhatnak a menstruációs zavarokhoz és a kimaradt ciklusokhoz. Ezek a következőek:

Mértéktelen változások a testsúlyban vagy az étrendben
Hormonális egyensúlyhiány
Stressz
Fogamzásgátló tabletta abbahagyása
Szoptatás
Utazás, főleg a magasság változások
Betegség
Antibiotikumok

Kimerültség, fáradtság

Az extrém kimerültség vagy akár a tény, hogy fáradtabbnak érzed magad, mint általában utalhat terhességre és már a fogamzást követő első héten jelentkezhet. Ugyanakkor, sok más tényező is fáradttá tehet egy nőt, tehát ha ezt a tünetet nem kísérik a terhesség egyéb jelei, gondold végig mi más lehet az oka.

Hányinger

A terhesség ezen jól ismert tünete a fogamzást követő második és a nyolcadik hét között jelentkezik és a harmadik trimeszter végére eltűnik. Néhány nő egyáltalán nem tapasztal reggeli rosszullétet, míg mások a terhesség végéig szenvednek tőle. Először is, zárd ki a többi lehetséges okot: ételmérgezés, bél irritáció, gyomor rendellenességek, stressz és gyomorhurut.

Gyakori vizelési inger

A fogamzást követő hatodik és nyolcadik hét között a méh növekszik és elmozdul, több helyet foglalva el a hasban, erőt gyakorolva a húgyhólyagra, így gyakrabban kell kimenned a mosdóba. A gyakori vizelés azonban más problémákra utalhat, amennyiben a terhesség egyéb tünetei nem párosulnak hozzá:

Húgycsőgyulladás
Húgyhólyaggyulladás
Diabétesz

Megváltozik a közérzet

A közérzet változása tipikus terhességi tünet. Jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás is (jellemzően reggel, de bármely napszakban előfordulhat). Ezek a tünetek megnehezítik a kismama mindennapjait, valamint a táplálékfelvételt is. Sokat segíthet, ha reggel ébredés után eszik néhány falatot a várandós nő, illetve napközben is tart magánál néhány szem kekszet, aszalt gyümölcsöt, valamint egy kis üveg ásványvizet. Rendszeres, kis mennyiségű étkezések esetén a rosszullétek ritkábban jelentkeznek.

A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.