Menü

Mutasd a körmöd, és megmondom ki vagy! – a helyes körömápolásról

Megvan az az ismerősöd, akinek folyton ápolatlan a kézfeje és a körme? Esetleg neked is ilyen? Itt az ideje odafigyelni a kézfejed egészségére is, hiszen sok mindent elárulhat rólad. Nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is meg lehet előzni a helyes ápolással.

Sokan végeznek fizikai, mezőgazdasági, vagy egyéb olyan ipari munkát, ahol a kézfej és a köröm koszossá válik. Néha még alapos kézmosással sem lehet megszabadulni a kosztól. Ilyen esetben nagyon hasznos egy apró pedikűr szett, ami akár a táskában is elfér. Ezekkel az eszközökkel lehet végezni egy gyors tisztítást. A körömkefe kimondottan hasznos a köröm alá szorult szennyeződések eltávolítására. Az alkoholos kézfertőtlenítő használata is sok baktériumtól és kosztól képes megszabadítani a kézfejeket.

De munkától függetlenül is léteznek olyan emberek, akik viszont rágják a körmüket. A körömrágás egy pót- vagy kényszercselekvés, általában valami szorongás áll a háttérben. Esztétikailag igencsak kifogásolható, a körömrágónak fel sem tűnik káros szokása, azonban a környezetében mindenkinek. Szerencsére erről a rossz szokásról is le lehet szokni. Gyógyszertárakban kaphatóak olyan ecsetelők, testápolók, amelyek nyállal érintkezve rossz ízűek lesznek. Sokaknak segített a manikűr és a műköröm, ugyanis ilyenkor már sokan sajnálják lerágni a körmüket.

Ezért is hasznos a gyakori manikűr. Azonban nem szükséges mindig körmöshöz járni, ezt magunktól is megtanulhatjuk! Elsőnek is hagyjuk megnőni a körmünket tetszőleges hosszra, ezek után formára reszelhetjük. Erre is van egy megfelelő technika, nem össze-vissza csináljuk! A legjobb módszer, ha a köröm élének külső részénél kezdjük meg a reszelést, és onnan haladunk a köröm élének felső, középső része felé. Így sokkal egységesebbé varázsolhatóak a körmök.

Ezek után lakkozhatunk! (A férfiak is nyugodtan lakkozhatnak akár átlátszóval). Ha van egy kis időnk, hogy tartósabbá tegyük a lakkot, akkor vigyük fel a termékeket több rétegben! Az első lépés mindig az úgynevezett basecoat, vagyis alapozó használata legyen. Ezt kövesse maga a körömlakk felvitele, majd végezetül az úgynevezett topcoat, vagyis a védő, fedőlakk. Azonban arra is szánjunk időt, hogy 2-3 naponta újítsuk meg a lakkot, ugyanis hamar kopni kezd. A kopott körömlakk látványa szintén igénytelenségre és lustaságra vall. Célszerű akár csak egy szimpla átlátszó lakk felvitele, aminek kopása nem észrevehető.

Ha kiszáradt a kezed az időjárási viszonyok vagy a munkás miatt, akkor bátran használj hidratáló krémet, akár egy kisebb méretűt a táskádba is tehetsz! Néhány termék akár már beszívódás után látványosan segít a száraz bőrön.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.