Menü

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Európában súlyos vitaminhiány ritkán fordul elő. Ennek ellenére fontos, hogy odafigyeljünk szervezetünk megfelelő vitaminellátottságára, mivel az enyhébb hiányállapotok is komoly panaszokat okozhatnak. Az egészséges szervezet kiegyensúlyozott táplálkozással hozzájut a fontos és szükséges vitaminokhoz, bizonyos körülmények, betegségek azonban szükségessé tehetik a mesterséges vitaminpótlást.

A-vitamin és hiánya: az A-vitamin elsősorban szemünk egészsége szempontjából fontos, de szükséges a bőr és a csontok felépítéséhez is. Hiányában csökkent látóképesség, illetve farkasvakság alakulhat ki, a bőr szárazzá, pikkelyessé válhat.

B-vitaminok és hiányuk: a B-vitamin csoport legismertebb tagja a B1-, a B2-, a B6- és a B-12-vitamin. Általánosságban elmondható valamennyi B-vitaminról, hogy az idegrendszer egészséges fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen.

B1-vitamin hiányában keringési zavarok, idegbénulás, ödéma és izomsorvadás alakul ki.

A B2-vitamin-hiány követeztében bőrproblémák, szájzugberepedés, korpásodás jelentkezik, gyerekeknél látásromlás és a növekedés elmaradása következik be.

A B2-, a B6- és a B-12 vitaminok hiányának közös tünete a fáradtság, levertség, légszomj, a bőr és a nyálkahártyák sápadtsága, összpontosítási zavarok, teljesítményromlás, fejfájás, émelygés, alacsony vérnyomás, szédülés, nyelési zavarok, hasfájás és keresztcsonti fájdalom.

C-vitamin és hiánya: a C-vitamin hiányából adódó betegség a skorbut, amely fogínyvérzéssel, a szájnyálkahártyán megjelenő fekélyekkel, bőr- és izombevérzésekkel jár.

D-vitamin és hiánya: Régóta ismert tény, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez és működéséhez. Újabb, napjainkban is folyó kutatások arra is fényt derítettek, hogy bizonyos daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a Parkinson-kór megelőzésében is szerepet játszik. Hiányában gyerekeknél angolkór, csontdeformitás, felnőtteknél csontlágyulás alakulhat ki.

E-vitamin és hiánya: az E-vitamin hiányában izomgyengeség, idegi- és látászavarok léphetnek fel.

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van.

Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.