Menü

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Narancssárga (béta-karotin) – „Fiatalon tart“

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök béta-karotint, vagyis az A-vitamin provitaminját tartalmazzák. Ennek köszönhetik narancssárga színüket. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól. Segíti továbbá a szép barnulást, valamint lassítja a bőröregedést. Érdemes tehát gondoskodni arról, hogy elég karotin tartalmú ételt fogyasszunk, mert nagyrészt ennek az anyagnak köszönhetjük szépségünket, fiatalságunkat.

A legfontosabb forrásai: Sárgarépa, a sütőtök, a mangó, narancs, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye.

Piros (likopin, betain) – „Véd a rák ellen”

A piros ételek a likopin nevű szintén fontos antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. A mélyvörös zöldségek festékanyaga, pedig a betain, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását. A vörös ételek, mint például a cékla is, a vérszegénység ellenszerei.

A legfontosabb forrásai: Paradicsom, pirospaprika, cékla, vérnarancs, csipkebogyó, meggy, ribizli.

Zöld (klorofill) – „A legjobb méregtelenítő”

A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a legjobb méregtelenítők magas víz, klorofill és rosttartalmuk révén. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigment anyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet.

A legfontosabb forrásai: Brokkoli, spenót, zöldbab, kivi, saláta, uborka, zöldborsó, alga, zöld búzafű.

Fehér (fehérje) – „Növekedés és gyógyulás”

A fehér tápanyag szempontjából a fehérjét jelenti. Testünk számára nélkülözhetetlen a fehérje. Nélkülük nincs növekedés, nincs gyógyulás. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyből húszféle létezik. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajt, tojás, tej) tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezek a teljes értékű fehérjék. A növényi eredetű élelmiszerekben nem mindig találhatóak meg teljes létszámban, de ha megfelelően kombináljuk őket, vegetáriánusként is hozzájuthatunk mindhez.

A legfontosabb forrásai: Fehér húsok (csirke, pulyka), halak, tej, sajt, joghurt, tofu, hüvelyesek, gabonák, csonthéjasok

Lila (antocianin) – „A legerősebb antioxidáns”

A sötétlila gyümölcsöket az antocián nevű anyag színezi őket lilára, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez. Erősítik, és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal egy erős antioxidáns is, ezáltal segíti a szervezetet a káros UV sugarak által létrehozott szabadgyökök elleni védekezésben, valamint véd a ráktól is, valamint bizonyítottan látásjavító hatású.

Legfontosabb forrásai: Szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli.

A zöldségek és gyümölcsök változatos színe nem csak szemet gyönyörködtető, hanem a természet jelzőrendszere is egyben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.