A legjobb gyulladáscsökkentő ételek
- Dátum: 2021.08.08., 22:44
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- étkezés, fájdalom, gyógyászat, gyulladás, immunrendszer, szervezet, védekezés
Amikor a test gyulladásos állapotba kerül, a szervezet megpróbálja gyógyítani a fájdalmat okozó sérülést vagy fertőzést. Ha a gyulladás krónikussá válik, súlyos betegségek kialakulásához vezethet.
Gyömbér
Az egzotikus fűszernövényt sokféleképp felhasználhatjuk, érdemes lenne beépíteni a napi táplálkozásunkba, pozitív egészségügyi hatásai lenyűgözőek. A gyömbér gyógyhatása sokoldalú, használhatjuk köhögéscsillapítónak, görcsoldónak, gyulladáscsökkentőnek, nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E-, B- vitaminokat, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket.
A gyömbér gyomornyugtató, emésztési panaszoknál is ajánlott a fogyasztása. Reszelt formában fűszerezhetjük vele az ételeket, levesekbe, húsételekbe, desszertekbe is csempészhetünk belőle, de ihatunk gyömbérteát is.
Zöld tea
A világ egyik legkedveltebb teája. Minden kortya aranyat ér, jó hatással van a szervezetre, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, illetve javítja az agyműködést. Diétázók bátran ihatják, segíti az emésztést, és jó hatással van a zsíranyagcserére.
A zöld tea védelmet nyújt influenzaszezonban, a kellemetlen leheletet is megszünteti. Napi fogyasztásával a szájban kialakuló gyulladásos betegségek ellen is felvehetjük a harcot.
Zöld színű zöldségek
Brokkoli, spenót, káposzta és barátaik, mindegyik zöld színben pompázó zöldség fogyasztása ajánlott, ugyanis magas a vastartalmuk, illetve található bennük K-vitamin, ami erősíti a csontokat és az ízületek egészségéhez is hozzájárul. A zöld növények rengeteg klorofillt tartalmaznak: ez tisztítja a vért, javítja a máj működését, a vérképet. Kimossa a szervezetből a káros anyagokat.
Chili paprika
A csípős zöldség kapszaicin tartalma miatt nagyon erős gyulladáscsökkentő. Szerencsére ezt a tűzes húsú paprikát remekül be tudjuk illeszteni az étrendünkbe.
A gyulladással járó tünetek jelentkezhetnek duzzanattal, bőrirritációval, súlyos esetekben a fájó testrészünket mozdítani sem tudjuk, de előfordulhat az is, hogy nincsenek tünetei. A gyulladás kialakulásához a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nagyban hozzájárul. Szerencsére csökkenthetjük a krónikus gyulladást és fájdalmat, méghozzá természetes módon. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek listája vaskos, bőven van miből válogatnunk.
Ezek az élelmiszerek remek immunerősítők, bővelkednek antioxidánsokban, például vitaminokban, flavonoidokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, röviden, jót tesznek a szervezetünkkel.
Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?
A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.
Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel
Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.
A hiperpigmentáció és kezelése
Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?
A többműszakos munkarend hatásai az egészségre
Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.