Menü

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Nem véletlenül: a cukorbetegeknek másképp működik az anyagcseréjük, az inzulinreceptorok nem érzékelik megfelelően a glükózt, a sejtek legfőbb energiaforrását. A fennálló hormonális zavar miatt a cukorbetegek nem tudják megfelelően hasznosítani. A cukorbetegek is fogyaszthatnak olyan gyümölcsöket, amikre nem allergiások. Sőt, egy tanulmányukban még arra is kitértek, hogy aki több gyümölcsöt fogyaszt, képes csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Figyelembe kell venni a fogyasztani kívánt étel glikémiás indexét (GI). Az érték jelzi, mennyire hamar tudja megemelni az élelmiszer a vércukorszintet. Másik érték, mellyel érdemes tisztában lenni, a glikémiás terhelés (GL), ami még az elfogyasztott szénhidrát mennyiségével is foglalkozik. Azok az élelmiszerek, amiknek alacsony a GL- és GI-indexük, segítenek kontroll alatt tartani vércukorszintet.

Alacsony GI és GL gyümölcsök (>GI 55 és >10 GL)

Alma: az alma az orvost távol tartja, és tényleg. Egy kisebb alma 77 kalóriát és 21 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nagyszerű C-vitamin- és rostforrás. Ne pucold meg az almát, a héjában van a legtöbb vitamin!

Avokádó: Alacsony szénhidráttartalma és magas a rosttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kivi: igazi kálium-, rost-, és C-vitamin-bomba. Egy nagyobb kivi 56 kalóriát és 13 gramm szénhidrátot tartalmaz, érdemes fogyasztani.

Narancs: 15 gramm szénhidrátot és 62 kalóriát tartalmaz. Remek C-vitamin-, folsav (B9-vitamin)- és káliumforrás, utóbbi képes segíteni a vérnyomás szabályozásban is. Ez úgy általában jellemzi a citrusféléket, többek között a grapefruitot is.

Meggy: bebizonyították, hogy nagy segítség belső gyulladások esetén. Egy csészényi meggy 78 kalóriát és 19 gramm szénhidrátot tartalmaz, és valódi antioxidáns-bomba.

Sárgabarack: a barackok kitűnő A-, C-vitamin- és rostforrások. A sárgabarack 17 kalóriát tartalmaz és 4 gramm szénhidrátot. 4 darab belőle képes biztosítani a napi A-vitamin-szükséglet felét.

Körte: cukorbetegek bátran fogyaszthatnak körtét is, amivel tudják pótolni a szükséges K-vitamin mennyiségét.

Áfonya, málna, eper: a bogyós gyümölcsök a cukorbetegek szuperételei. Antioxidánsban, vitaminokban és rostokban gazdagok. Háromnegyed csészényi áfonya körülbelül 62 kalóriát tartalmaz, amiből 16 gramm szénhidrát.

Létfontosságú a megfelelő rostbevitel cukorbetegség estén, mivel lassítja a cukor felszívódását, ezáltal befolyásolja a vércukorszintet. Ezek a gyümölcsök csökkentik az elhízás, a szívroham és agyvérzés veszélyét. Az elhízás pedig köztudottan erős korrelációt mutat a kettes típusú diabétesszel. Gyümölcsfogyasztás esetén be kell tartani az ajánlott mértéket és a kezelőorvos javaslatait.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.